Заступник командира "Азову": Ми сподіваємося на деблокаду Маріуполя

Бої за Маріуполь тривають із 24 лютого
Фото: EPA
Заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар (Калина) знову закликав до розблокування Маріуполя Донецької області. Відео його звернення було опубліковано у Telegram-каналі полку 2 квітня.

"Щохвилини захисники Маріуполя перебувають на межі життя і смерті, у повній блокаді продовжують героїчну боротьбу за Україну та за її громадян, воюючи за кожен метр рідної землі. Хочу побажати українцям бути такими ж справжніми, відчайдушними та хоробрими, як наші хлопці",  – сказав він.

За словами Паламаря, вчора було знищено два БМП, а сьогодні один танк і піхоту.

"Ми сподіваємося на деблокаду. Знаємо, що політики та військові роблять усе можливе для цього, віримо, що Україна має рішення для виходу із цієї ситуації", – сказав він.

Заступник командира полку закликав зробити все можливе, щоб у Маріуполь приїхали рятувальники зі спеціальною технікою, щоб розбирати завали.

"Допоможіть нам боротися. Заберіть дітей. Зробіть усе, що можливо, щоб перемогти зло. Не можете тримати зброю в руках – лікуйте, будуйте, виробляйте, блокуйте російські сайти та групи, кричіть про злочини. Не припиняйте закликати світ про допомогу Маріуполю", – заявив він.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюють)

Контекст:

Маріуполь – найбільше портове місто на березі Азовського моря. Бої за місто точаться з 24 лютого, коли почалося масштабне вторгнення російських військ в Україну. Російські війська не змогли взяти штурмом Маріуполь і почали скидати на нього авіабомби, обстрілювати з артилерійських гармат та реактивних систем залпового вогню житлові квартали. Жителі оточеного Маріуполя через російських окупантів залишилися без води, світла, тепла та зв'язку. У місті є проблеми з медикаментами та харчовими продуктами.

Приблизно три тижні – до 14 березня – евакуації з міста не проводили через постійні обстріли з боку російських окупаційних військ, але потім у жителів з'явилася можливість покинути місто приватним транспортом через спеціальний коридор.

За даними місцевої влади, у місті загинуло приблизно 5 тис. жителів, із них орієнтовно 210 – діти.

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко говорив 20 березня, що у спробі взяти місто бере участь приблизно 14 тис. російських військових. Це майже 10% від загальної кількості всього окупаційного угруповання, яке вторглося в Україну.

Влада Маріуполя вважає, що окупанти хочуть захопити місто, щоб "пробити коридор" із Ростовської області РФ в окупований Крим.