Зеленський: Ми всі маємо пам'ятати ціну помилок і розбрату, які ускладнили для попередніх поколінь шлях до тих результатів, які є сьогодні

Україна змогла під час війни набути статусу кандидата на вступ у ЄС, зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua
Україна вистояла після вторгнення Росії, звільнивши частину території, яку окупувала РФ.

Про це 16 липня у вечірньому відеозверненні, опублікованому у Facebook Офісу президента, заявив глава Української держави Володимир Зеленський.

"Поступово звільнимо й інші райони нашої держави, які зараз під окупантами. Ми змогли в час такої війни здобути статус кандидата на вступ у Європейський союз. Зберегли стійкість державних інституцій. Перебудували енергетичну систему для роботи в енергомережі європейського континенту. Перенаправили всі логістичні процеси в державі – військові та економічні", – сказав президент.

А головне, продовжив Зеленський, Україна зберігає внутрішню єдність, "подолавши конфлікти й суперечності, які заважали в минулому".

"Ми всі маємо пам'ятати ціну помилок і розбрату, які ускладнили для попередніх поколінь шлях до тих результатів, які є сьогодні. Маємо пам'ятати, скільки всього довелося пережити нашому народу, поки стало можливим відновити суверенітет і незалежність України", – наголосив президент.

Зеленський нагадав, що 32 роки тому було ухвалено Декларацію про державний суверенітет України – документ, який утвердив право українців жити "самостійно й демократично".

"Декларація відновила традицію українського державотворення, і саме на її основі згодом був ухвалений Акт проголошення незалежності України. І сьогодні, коли наш народ воює за незалежність, ми у своєму праві в усіх сенсах цього слова – історично, політично, культурно і, що дуже важливо – юридично. Зокрема й на цьому базується впевненість нашого народу в перемозі", – резюмував глава держави.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після повномасштабного нападу на Україну 24 лютого російські війська захопили частину Херсонської, Миколаївської, Харківської, Запорізької, Одеської, Донецької та Луганської областей.

Загалом на території України, за даними Офісу президента станом на 5 липня, ЗСУ деокупували 1028 населених пунктів.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов переконаний, що Україна поверне всі свої території, тимчасово окуповані РФ, – "питання лише черговості та часу".