Зеленський подякував Токаєву за невизнання так званих "ЛДНР"

Токаєв пояснював свою відмову визнати "ЛДНР" принципом Статуту ООН
Фото: EPA
Президент України Володимир Зеленський та президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв обговорили телефоном співпрацю в економіці й енергетиці. Про це Зеленський повідомив у Twitter.

"Подякував за принципову підтримку територіальній цілісності України, невизнання так званих "ЛНР", "ДНР", – написав Зеленський.

Окрім цього, президенти обговорили конкретні проєкти взаємодії в економіці, енергетиці, цифровізації та обмінялися привітаннями із 30-річчям українсько-казахстанських дипвідносин.

Контекст:

Після нападу РФ на Україну Казахстан, за даними джерел американського телеканала NBC News, відмовив Росії у проханні скерувати своїх військових в Україну. МЗС Казахстану заявило, що країна зацікавлена в тому, щоб Україна залишалася незалежною і територіально цілісною державою.

Окрім того, у червні на форумі в Росії президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв у присутності президента РФ Володимира Путіна заявив, що "ЛДНР" – "квазідержавні території", і Казахстан не визнаватиме їх.

Після цього Токаєв зустрічався з Путіним і сказав, що у них відбулася "дуже гарна зустріч", а Путін був "дуже спокійним і впевненим". Токаєв пояснив свою відмову принципом Статуту ООН. "На мою думку, територіальна цілісність держав має переважати", сказав він.