Зеленський про спецоперацію української розвідки: Зарано говорити про звільнення Криму

Жертв із боку України під час спецоперації ГУР у Криму немає, зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський прокоментував спецоперацію Головного управління розвідки Міноборони України в тимчасово окупованому Криму. Про це Зеленський сказав 24 серпня в Києві на спільній пресконференції за підсумками переговорів із президентом Португалії Марселу Ребелу де Соузою, відеозапис опублікували у Facebook ОПУ.

ЗМІ запитали Зеленського, чи приведе до звільнення якоїсь кількості населених пунктів спецоперація ГУР МО у Криму і чи це означає, що звільнення окупованого півострова вже розпочато.

"Зарано говорити про звільнення Криму. Перше. Друге – детальна доповідь буде в мене від генерала [начальника української розвідки Кирила] Буданова. Третє – так, це наші хлопці. Четверте – жертв із нашого боку немає. Це гарна новина. Принаймні це те, що я міг по телефону обговорити з керівником ГУР МО", – відповів Зеленський.

Контекст:

Українська влада неодноразово заявляла, що налаштована на деокупацію всіх захоплених із 2014 року Росією українських територій, зокрема Криму.

23 серпня ГУР Міноборони України показало відео знищення російської системи ППО С-400 поблизу села Оленівка на мисі Тарханкут у тимчасово окупованому Криму.

Уранці 24 серпня українські ЗМІ повідомили, що приблизно о 5.00 біля населеного пункту Маяк на мисі Тарханкут відбувся бій за участю плавзасобів і авіації. Пізніше представник ГУР МО Андрій Юсов розповів, що підрозділи ГУР МО висадилися на території Криму, і наголосив, що цілей операції досягнуто і втрат серед особового складу немає.

За словами Юсова, унаслідок спецоперації ГУР МО за підтримки Військово-морських сил ЗСУ розвідники пошкодили чотири швидкохідні катери РФ і ліквідували щонайменше 30 російських окупантів у Криму.

Також українська військова розвідка 24 серпня опублікувала відео спецоперації у кримських селах Маяк і Оленівка.

Проєкт "Радіо Свобода" "Крим. Реалії" зазначав, що в селі Маяк розташована база 3-го радіотехнічного полку у складі радіотехнічних військ повітряно-космічних сил РФ. Також на тарханкутському півострові, за їхніми даними, розташовані радіолокаційний вузол окупантів – РЛК "Небо-М" і РЛС "Каста-2Е2", по периметру підготовлено позиції для ППО.

Про те, що українські військовослужбовці планують ліквідацію російських окупантів у Криму, 22 серпня, напередодні третього саміту Кримської платформи, заявив Буданов. "На днях побачите", – пообіцяв він. В інтерв'ю проєкту "Радіо Свобода" "Крим. Реалії", яке опублікували 24 серпня, Буданов визнав, що Україна в питанні деокупації Криму "випала із графіка", але однаково рухається до цієї мети.