"Не тільки про те, що маємо зробити після перемоги". Зеленський закликав коректно розставляти акценти, говорячи про відновлення України

4 липня в Лугано Зеленський презентував національний план відновлення України
Фото: president.gov.ua
Після звільнення ЗСУ територій України від російських окупантів країна потребує колосальних коштів на відновлення інфраструктури, а також нормального економічного життя.

Про це 4 липня у вечірньому відеозверненні, опублікованому у Facebook Офісу президента, сказав глава Української держави Володимир Зеленський.

Він зазначив, що сьогодні відкрили конференцію в Лугано (Швейцарії) Ukraine Recovery Conference, присвячену відновленню України.

"Одразу хочу зазначити, що коли говорять про відбудову, часто некоректно розставляють акценти. Це ж не тільки про те, що ми маємо зробити після нашої перемоги або в наступні роки, але й те, що потрібно робити вже просто зараз, – наголосив президент. – Українські сили звільнили від окупантів більше ніж тисячу населених пунктів, щотижня додаються нові. Зараз, наприклад, – на півдні нашої держави. Усі вони зазнали масштабних руйнувань. А ще це означає потребу в колосальних коштах на відновлення інфраструктури, повернення медицини й соціальних послуг, відновлення нормального економічного життя".

За словами Зеленського, лише зруйнованих будинків у звільнених районах – десятки тисяч.

"А ще потрібно готувати школи, готувати університети до нового навчального року на всій вільній території країни та в нових умовах постійної загрози, зокрема ракетних ударів... Треба вже готуватися до зими та зробити все, щоб ми пройшли цю зиму спокійно з точки зору енергетики, попри будь-які загрози, які створює щоденно Росія", – заявив глава держави.

Зеленський розповів, що через війну в Україні знищено значну частину економіки – тисячі підприємств не працюють.

"А це означає високу потребу в робочих місцях, у забезпеченні соціальних виплат, попри зниження податкових надходжень. Тому відбудова України – це не тільки про те, що треба зробити потім, після нашої перемоги, а й про те, що треба робити у цей час. І ми маємо робити це разом із нашими партнерами, з усім демократичним світом. Робити вже зараз", – резюмував президент.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Росія розпочала повномасштабну війну проти України 24 лютого. 14 червня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль казав, що українці через "Дію" подали понад 206 тис. заяв про пошкоджене чи зруйноване житло. "За найменшими підрахунками, пошкоджено 45 млн м&³2; житла. Деякі міста та села майже повністю зруйновані", – зазначив глава Кабміну.

За оцінкою очільника Мінінфраструктури Олександра Кубракова станом на 19 квітня, внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україні пошкодили або зруйнували до 30% інфраструктури, на її відновлення знадобиться приблизно два роки.

Відновлювати країну влада України має намір насамперед коштом заарештованих активів РФ, заявляв глава уряду.

4 липня у швейцарському Лугано на конференції з питань відбудови України Зеленський презентував національний план відновлення країни. Його оцінюють у $750 млрд (протягом 10 років). Загальна кількість проєктів – 850.