Зеленський відповів на петицію жительки Запоріжжя, яка попросила "дати NASAMS" для захисту міста

Україна вже має системи ППО NASAMS, але їх поки небагато
Фото: ЕРА
Президент України Володимир Зеленський доручив головнокомандувачу ЗСУ Валерію Залужному розглянути надання Запоріжжю більшого захисту від російських ракет. Про це йдеться у відповіді глави держави на електронну петицію, опубліковану 20 грудня.

Авторка петиції Дар'я Тарадайко наголосила, що Запоріжжя систематично обстрілюють протягом тривалого часу.

"Запоріжжя – прифронтове місто й потребує негайного захисту! Дайте Запоріжжю систему протиповітряної оборони NASAMS!" – ідеться в тексті петиції. Її підписало понад 25 тис. людей, і президент був зобов'язаний відповісти на звернення.

Зеленський зазначив, що ППО Запоріжжя "здійснюється в загальній системі ППО України", а ЗСУ в умовах активних бойових дій на значній території виконують завдання "із застосуванням усіх наявних сил і засобів для захисту від ударів із повітря".

Президент нагадав, що забезпечення потужної ППО і створення повітряного щита для захисту критичної й цивільної інфраструктури – "питання №1", і для цього працюють усі – від військових до дипломатів.

"Упевнений, що сучасні засоби ППО, які найближчим часом мають надійти до ЗСУ від наших міжнародних партнерів, допоможуть захистити громадян України, зокрема й жителів Запоріжжя, від російського ракетного терору", – написав глава держави.

Зеленський також попросив Залужного, "на якого покладено відповідальність за організацію протиповітряної оборони й керівництво нею", поінформувати авторку петиції про результати розгляду порушеного нею питання.

Контекст:

Після повномасштабного нападу на Україну 24 лютого російські війська захопили частину Запорізької області. Обласний центр росіяни окупувати не змогли, але регулярно обстрілюють його й інші міста регіону.

США зобов'язалися доправити в Україну вісім систем NASAMS, у жовтні українські військові навчалися їх застосовувати, повідомляли в Пентагоні. 7 листопада перші дві системи прибули у країну.

У Повітряних силах ЗСУ розповідали, що вперше NASAMS залучили до відбиття ракетних атак окупантів 15 листопада. Високу ефективність, яку продемонстрували NASAMS під час застосування в Україні, відзначали Зеленський і міністр оборони США, координатор контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") Ллойд Остін.