Зеленський: Вимагаємо відключення Росії від SWIFT і запровадження безпольотної зони над Україною

Зеленський: Пакет додаткових жорстких санкцій щодо РФ від ЄС уже на підході
Фото: ЕРА

За вторгнення в Україну Росію потрібно від'єднати від міжнародної платіжної системи SWIFT. Про це 24 лютого у Twitter за підсумками розмови із президентом Франції Еммануелем Макроном заявив президент України Володимир Зеленський.

"Пакет додаткових жорстких санкцій щодо РФ від ЄС вже на підході. Обговорив усі деталі з Еммануелем Макроном. Вимагаємо відключення Росії від SWIFT, запровадження безпольотної зони над Україною та інших дієвих кроків щодо зупинення агресора", – написав глава держави.

Від'єднати РФ від міжнародної платіжної системи також вимагає глава МЗС України Дмитро Кулеба.

"Я не буду дипломатичним у цій темі. Усі, хто зараз сумнівається, чи треба відключати Росію від SWIFT, мають розуміти, що кров невинних українських чоловіків, жінок та дітей буде і на їхніх руках. Відключіть Росію від SWIFT!" – наголосив міністр.

Система SWIFT дає змогу банкам і компаніям обмінюватися фінансовими повідомленнями в усьому світі. Для розрахунків у Росії є інші способи роботи, проте міжнародні трансакції без SWIFT неможливі.

Від'єднати Росію від SWIFT у межах санкційної політики пропонували неодноразово.

Агентство Bloomberg писало 8 лютого, що деякі країни ЄС виступають проти від'єднання Росії від SWIFT, 12 лютого агентство Reuters повідомило, що обговорення цього питання завершено, і від'єднання Росії від SWIFT до санкційного пакету не увійде.

Контекст:

Уранці 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про "спеціальну воєнну операцію" російських військ в Україні. Почалося нове вторгнення російських військ.

За даними радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, російські війська обстрілюють Україну з артилерії, зокрема із "Градів", є загиблі.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що українська армія тримає оборону й дає відсіч російським військам.

Українські військові повідомляють про збиті російські літаки й гелікоптер, а також танки.

В Україні ввели воєнний стан. Усім охочим захищати країну влада країни пообіцяла видати зброю.