Зеленський виступає в Давосі: Якщо у світі пануватиме груба сила, можна більше тут не збиратися

Зеленський: Російський дім у Давосі перетворений на Дім російських воєнних злочинів. Це – приклад їхньої трансформації, Росія стала державою воєнних злочинів
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський 23 травня за допомогою відеозв'язку виступив перед учасниками Всесвітнього економічного форуму в Давосі. Трансляцію ведуть на сторінці Офісу президента у Facebook.

Зеленський сказав, що зараз "поворотний момент", коли вирішується, чи пануватиме у світі груба сила.

"Якщо пануватиме – то наші думки їй не цікаві. І в Давосі ми можемо більше не збиратися. Бо навіщо? Груба сила не шукає нічого, крім підкорення тих, кого хоче підкорити. Вона не дискутує, а вбиває одразу. Як це робить Росія в Україні просто зараз, цієї миті, коли ми з вами спілкуємося. До речі, погляньте на будівлю колишнього Російського дому в Давосі. Він перетворений на Дім російських воєнних злочинів. І це – приклад їхньої трансформації. Того, що Росія зробила із собою, ставши державою воєнних злочинів. І того, що вона несе світу, надихаючи інших потенційних агресорів", – заявив президент.

Він нагадав про руйнування в українських містах та заблоковане Росією судноплавство у Чорному морі.

"Замість успішних мирних міст – чорні руїни. Замість нормальної торгівлі – заміноване море та заблоковані порти в Україні. Замість туризму – закрите небо і тисячі російських бомб та крилатих ракет. Ось як виглядатиме світ, якщо цей поворотний момент людство проґавить. Виглядатиме як велика колекція воєнних злочинів", – додав президент.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

"Давос 2022" триватиме до 26 травня. Заплановано понад 200 сесій, на форумі виступатимуть 2500 лідерів та експертів, зокрема 50 глав держав і урядів. Росії серед учасників цього року немає. Виступ Зеленського був одразу після вступного слова.