Зеленський уперше прокоментував російський теракт в Оленівці

Зеленський заявив: доказів того, що в Оленівці стався спланований злочин окупантів, задосить
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський 29 липня провів нараду з українськими військовими, силовиками та розвідниками, під час якої обговорили загибель українських військовополонених внаслідок російського удару по колонії в Оленівці Донецької області. Про це глава держави повідомив увечері 29 липня у Telegram.

"Детально обговорили теракт, влаштований російськими нелюдами в Оленівці, унаслідок якого було цинічно вбито понад 50 полонених українських захисників. Доказів, що це був спланований злочин, задосить. І це чергове підтвердження того, що Росія – держава-терорист", – заявив президент.

Зеленський вважає, що ООН та Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ), які мали гарантувати життя та здоров'я військовополонених, мають відреагувати негайно на загибель українців в Оленівці.

Глава держави повідомив, що у зустрічі брали участь головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов, виконувач обов'язків голови СБУ Василь Малюк та уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Зеленський також нагадав, що СБУ, ЗСУ, ГУР Міноборони України та український омбудсмен ухвалили спільну заяву, в якій висунули вимогу до ООН та МКЧХ як гарантів життя та здоров'я українських військовополонених негайно відреагувати на терористичний акт, вчинений Росією.

Контекст:

29 липня російські окупанти заявили про загибель 47 українських військовослужбовців (зокрема азовців), яких утримували в колишній колонії в Оленівці Донецької області. Ще понад 70, за їхніми твердженнями, дістали поранення. Російська пропаганда опублікувала відео пошкодженої будівлі.

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили, що колонію в Оленівці прицільно та навмисно обстріляли російські війська. Окупанти в такий спосіб намагалися приховати катування полонених і розстріли, які здійснили там за наказами окупаційної адміністрації та командування РФ. Україна не завдавала по Оленівці ні артилерійських, ні ракетних ударів, підкреслили в Генштабі.

Офіс генпрокурора України розпочав розслідування у зв'язку з ударом по колонії в Оленівці за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України).

СБУ опублікувала дані перехоплення розмови окупантів, яка може свідчити про провину російської сторони у загибелі українських полонених в Оленівці.

За даними ГУР Міноборони України, вибухи в Оленівці влаштували найманці приватної військової компанії з Росії.