Зеленський заявив, що хоче поговорити із Сі Цзіньпіном, але пропозицій від Китаю поки що не надходило

Зеленський закликав Пекін підтримати запропонований Україною мирний план, який складається з 10 пунктів
Фото: Zelenskiy / Official / Telegram

Президент України Володимир Зеленський має намір провести переговори з головою Китаю Сі Цзіньпіном. Про це глава держави заявив в опублікованому 25 березня інтерв'ю японському виданню The Yomiuri Shimbun.

За словами президента, він скептично ставиться до китайського "мирного плану". Зеленський наголосив, що на першому місці має стояти повага до суверенітету і територіальної цілісності.

"Мені не надходило пропозицій від Китаю про посередництво. І не надходило пропозицій зустрітися. Але дипломатичними каналами я прямо повідомив, що хочу поговорити з лідером Китаю", – сказав Зеленський.

Водночас глава держави закликав Пекін підтримати запропонований Україною мирний план, який складається з 10 пунктів.

Контекст:

Китай від початку нападу РФ на Україну намагається дотримуватися нейтральної позиції і прямо не засуджує дій Москви.

24 лютого Китай оприлюднив великий план мирного врегулювання війни в Україні, який складається із 12 пунктів. Цей "мирний план" зі скепсисом зустріли на Заході.

Водночас Зеленський вважає, що частина пунктів у цьому документі відповідає інтересам України, а із частиною Київ не згоден. Президент України також заявив, що планує зустрітися із Сі Цзіньпіном.

13 березня The Wall Street Journal повідомила, що Сі Цзіньпін планує поговорити із президентом Зеленським уперше з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Джерела видання зазначали, що розмова Сі Цзіньпіна і президента України відбудеться після візиту китайського лідера до Москви 20–22 березня.

Зеленський, говорячи про ймовірну розмову або зустріч із Сі Цзіньпіном, розповів 21 березня, що "якісь сигнали" в Київ надходили, "але підтвердження не було" – "конкретики поки жодної немає".

В Офісі президента України заявляли 22 березня, що Україна ініціює розмову Зеленського та Сі Цзіньпіна, але є певні труднощі через позицію КНР.