Зеленський зустрівся із главою МЗС Естонії у Києві. Країна першою почала відновлення України

Зеленський і Рейнсалу зустрілися у Києві
Фото: president.gov.ua
3 серпня президент України Володимир Зеленський зустрівся у Києві з міністром закордонних справ Естонії Урмасом Рейнсалу, який перебуває в Україні з візитом. Про це повідомляє пресслужба глави Української держави.

Це перший візит Рейнсалу до України як глави МЗС Естонії. Він перебуває в країні другий день – 2 серпня міністр відвідав Житомирську область та заклав у прикордонному Овручі капсулу з нагоди початку будівництва дитячого садка. Також він передав рятувальникам у селі Бехи два пожежні автомобілі, подаровані естонцями. Про це Рейнсалу повідомляв учора у Twitter.

Зеленський подякував главі МЗС Естонії за солідарність з Україною.

"Вдячні за підтримку нашого суверенітету, територіальної цілісності. Реальну підтримку, а не на словах. Підтримку реальними кроками", – зазначив він.

За словами президента, дитячий садок в Овручі – перший із 15 об'єктів інфраструктури, які Житомирська облдержадміністрація передала Естонії на розгляд для допомоги у відновленні області.

"Все відновлення – ми розуміємо, що це велика сума, велика праця й тривалий час, і основні роботи будуть після того, як закінчиться війна. Але є екстрена допомога, яка потрібна зараз, перед початком навчального року, навчального процесу. Це будівництво, відновлення шкіл і дитячих садочків, університетів, а також домівок для вимушено переміщених осіб", – сказав він.

Фото: Zelenskiy / Official / Telegram

Естонія першою з країн, які підтвердили участь у відновленні України, розпочала реалізацію проєкту, наголосив Зеленський.

"Хочу подякувати вам за те, що ви поклали початок цьому процесу. Для нас це – перша ластівка. Ми вдячні за те, що робота почалася саме з вашої держави. Дякую уряду Естонії та естонцям", – додав він.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Від початку повномасштабного вторгнення РФ Естонія надала Україні військову допомогу обсягом третини свого оборонного бюджету, повідомив президент країни Алар Каріс 13 квітня під час візиту до Києва.

Вона першою у світі визнала геноцидом дії Росії в Україні та прийняла, за даними ООН, понад 48 тис. українців-біженців. Про готовність допомогти Україні у відновленні Житомирської області після війни МЗС Естонії заявило на початку травня.