Житель Харківської області 85 днів перебував у катівнях окупантів – поліція

Болвінов показав місце, де, мабуть, утримували чоловіка
Фото: Сергій Болвінов / Facebook

Російські окупанти 85 днів утримували 40-річного жителя Балаклії Харківської області на ім'я Олександр, домагаючись від нього відомостей про захисників України. Про це 21 листопада повідомив у Facebook начальник слідчого управління Головного управління Нацполіції в регіоні Сергій Болвінов.

Він розповів, що про події у нині деокупованій частині Харківської області дізналися завдяки Telegram-каналу "Воєнні злочини". Чоловік звернувся через нього і повідомив, що "85 днів знаходився у балаклійській катівні, розташованій у поліцейському відділі".

"З його слів, 30 травня до його будинку підійшло двоє окупантів, які після перевірки документів одягли йому мішок на голову, вивезли в поле і почали погрожувати вбивством, якщо він не розповість, "де мешкають атовці". Залякувати Олександра вони намагалися по-різному: засипали землею, стріляли в повітря, тримали ніж біля горла", – написав Болвінов.

Він зазначив, що балаклієць жодної інформації ворогові не надав, після чого окупанти відвезли його в "місце, де вміють допитувати".

"Олександра кинули до камери, де знаходилося ще шестеро людей – усі місцеві мешканці, які теж були спіймані росіянами: колишні військовослужбовці, підприємці, учасники АТО. На 45-й день ув'язнення його вперше повели на допит представники РФ у масках, розпитуючи про знаходження військовослужбовців та атовців у Балаклії, катували Олександра електрострумом – дроти були прикріплені до його великих пальців і долонь. Ніяких відповідей вони від нього не почули, тому відпустили з допиту, а ще через 40 днів – відпустили додому, погрожуючи, що "вони його не забули", – описав Болвінов.

Поліцейський наголосив, що після цього чоловік через територію Росії виїхав до Латвії і зараз перебуває там.

Болвінов розмістив фото, на якому, мабуть, зображене місце, де утримували жителя Балаклії.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Російські війська перебували на території Харківської області від початку повномасштабного вторгнення в Україну – із 24 лютого.

Балаклію окупували 2 березня. Мер міста Іван Столбовий погодився на співпрацю з окупантами, а пізніше, за інформацією обладміністрації, разом із сім'єю втік у РФ.

6 вересня ЗСУ провели успішний контрнаступ у районі Балаклії і відкинули російські війська. Про звільнення міста повідомив президент України Володимир Зеленський 8 вересня.