Журналісту, який розслідував убивство волонтера Ендрю на Донбасі, надали політичний притулок у Німеччині

Бобровников веде журналістське розслідування про розстріл групи Ендрю
Фото: Aleksei Bobrovnikov / Facebook

2015 року в Луганській області вбили члена мобільної групи з боротьби з контрабандою Андрія Галущенка (Ендрю). Журналіст Олексій Бобровников, який проводив власне розслідування того, що сталося, 2017 року виїхав з України після погроз на свою адресу. У вересні 2020 року він дістав статус людини, яка перебуває під захистом влади ФРН.

Колишньому журналісту телеканала "1+1" Олексієві Бобровникову, який проводив розслідування про контрабанду та вбивства в зоні антитерористичної операції, надали політичний притулок у Німеччині. Про це він повідомив сайту "Детектор медіа".

Із проханням про притулок він звернувся наприкінці травня 2020 року. Рішення про надання журналісту статусу людини, яка перебуває під захистом німецької влади, ухвалили 7 вересня.

Бобровников заявив, що продовжить вимагати від української влади розслідувати серію злочинів, яка почалася з убивства члена мобільної групи з боротьби з контрабандою Андрія Галущенка (Ендрю) 2 вересня 2015 року.

"Наша група розслідувань #galuschenkoleaks вжила титанічних зусиль із розслідування справи про вбивство мого інформатора на фронті Андрія Галущенка, але вони не дали головного практичного результату: злочинці, як і раніше, на волі", – сказав Бобровников.

2 вересня 2015 року в районі Щастя мобільна група з боротьби з контрабандою в зоні АТО потрапила в засідку, її розстріляли. У підсумку загинуло двоє людей – співробітник Держфіскальної служби Дмитро Жарук і волонтер Галущенко (позивний Ендрю), ще четверо дістали поранення.

За підозрою в розстрілі мобільної групи в лютому 2016 року заарештували демобілізованого старшину окремої розвідувальної роти 92-ї окремої механізованої бригади Олександра Свідра (позивний Змій) і бійця цієї самої роти Павла Долженка (позивний Крим). Навесні 2016 року обох випустили під домашній арешт. У листопаді 2017 року з бійців 92-ї бригади офіційно зняли підозри в убивстві Галущенка.

30 вересня 2017 року Лисичанський суд Луганської області заочно засудив до 12 років в'язниці командира групи снайперів "ЛНР" Сергія Лук'янова у зв'язку з розстрілом групи Ендрю.

Бобровников публікує матеріали власного розслідування діяльності Ендрю й обставин його загибелі. Зокрема, він вказував на ймовірну причетність до контрабандних схем колишнього командування 92-ї бригади. За даними репортера, 2016 року деяких свідків, які розповідали про контрабандні потоки в районі Щастя, вбили – як на підконтрольній Києву території, так і в районах, зайнятих бойовиками "ЛНР".

У січні 2017 року Бобровников повідомив про виїзд з України після надходження погроз.