"Звільнити всю територію України протягом найближчого місяця навряд чи зможемо". Веніславський пояснив, чому воєнний стан хочуть продовжити на три місяці

Веніславський: Якщо вдасться звільнити Україну раніше, ніж за три місяці, ми просто скасуємо воєнний стан
Фото: sluga-narodu.com
Президент України Володимир Зеленський пропонує продовжити воєнний стан одразу на три місяці, тому що контрнаступ передбачає складніші завдання, ніж оборона, і швидко вирішити їх не вдасться, заявив нардеп від "Слуги народу", представник президента у КСУ Федір Веніславський. Його пояснення опублікувала прессслужба політсили.

Він нагадав, що з 24 лютого воєнний стан в Україні вже двічі продовжували.

"Зараз ми розуміємо, що ворог зосередився на будівництві фортифікаційних укріплень на територіях, які він тимчасово контролює. Перехід у контрнаступ – це значно складніші завдання, ніж оборона. Тож маємо усвідомлювати, що звільнити всю територію України протягом найближчого місяця ми навряд чи зможемо", – констатував Веніславський.

Він зазначив, що є й юридичний складник такого рішення: коли в країні вводять правовий режим воєнного стану, Україна має інформувати ООН про обмеження конституційних прав та свобод, які діють у цих умовах.

"Ми двічі продовжували цей режим, і кожного разу наші дипломати звертаються до ООН та пояснюють, які саме обмеження діятимуть. Щоб щомісяця не повторювати цю процедуру, є рішення про продовження воєнного стану на три місяці. Якщо до цього вдасться звільнити Україну, то ми просто скасуємо воєнний стан", – сказав депутат.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Зеленський оголосив воєнний стан уранці 24 лютого, після початку вторгнення російських військ в Україну. Того самого дня президент оголосив в Україні загальну мобілізацію на 90 діб.

Рада продовжувала воєнний стан уже двічі – у березні та квітні.

18 травня в парламенті зареєстрували президентські законопроєкти про продовження правового режиму воєнного стану та строк загальної мобілізації в Україні з 25 травня на 90 днів – до 23 серпня. Їх передали на розгляд комітету Ради.

Зеленський висловив сподівання, що парламент України найближчим часом підтримає це рішення. "У нашої армії і всіх, хто захищає державу, мають бути всі юридичні інструменти, щоб діяти спокійно. Херсон, Мелітополь, Бердянськ, Енергодар, Маріуполь і всі наші міста та громади, які перебувають під окупацією – під тимчасовою окупацією, – мають знати, що Україна повернеться", – пояснював він.