Будівництво "Північного потоку – 2" зможуть відновити тільки після завершення нересту тріски

Будівництво газопроводу зупинили через санкції
Фото: ЕРА

Через нерест тріски у Балтійському морі влада Данії заборонила до 1 жовтня всі будівельні роботи, зокрема укладання труб для газопроводу "Північний потік – 2".

Через обмеження, пов'язані з нерестом тріски у Балтійському морі, для газопроводу "Північний потік – 2" не можуть завершити прокладання труб. Про це 23 липня повідомила німецька телерадіокомпанія NDR.

Останні 120 км газопроводу мають намір прокласти у водах Данії на південний схід від острова Борнгольм.

Однак данська влада заборонила проводити в цьому районі будівельні роботи до 1 жовтня через нерест тріски.

До прокладання труб для "Північного потоку – 2" готові два російські судна, обидва вони стоять у портах Німеччини.

"Північний потік – 2" має зв'язати Росію з Німеччиною по дну Балтійського моря. Довжина маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м&³3; газу на рік. Вартість проєкту – €9,5 млрд, його фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній: англійсько-нідерландська Shell, німецькі Wintershall і Uniper, французька Engie та австрійська OMV.

Прогнозували, що будівництво завершать до кінця 2019 року, але потім запуск "Північного потоку – 2" перенесли на кінець 2020 року.

Будівництво газопроводу було заморожено після того, як у грудні 2019 року президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет країни на 2020 рік, який передбачає введення санкцій проти газопроводів "Турецький потік" і "Північний потік – 2". Відразу після цього швейцарська компанія Allseas припинила роботи з будівництва "Північного потоку – 2" і вивела з Балтійського моря свої судна-трубоукладачі. На момент припинення робіт залишалося прокласти по дну Балтійського моря 160 км труб, повідомило видання Neftegaz.ru.

23 липня 2020 року Конгрес США схвалив проєкт оборонного бюджету із санкціями щодо "Північного потоку – 2".