Через Іспанію заблоковано екстрадицію Фірташа до США – ЗМІ

Фірташа затримали 12 березня 2014 року у Відні за запитом ФБР США, відтоді він перебуває в Австрії
Фото: ЕРА

Щодо українського бізнесмена Дмитра Фірташа існують два паралельні запити на екстрадицію – від Іспанії і від США. Якщо судове рішення про екстрадицію Фірташа до США вже є, то суд щодо іспанської справи ще не починався, повідомляє "Німецька хвиля".

Через Іспанію, яка видала ордер на арешт українського бізнесмена Дмитра Фірташа, заблоковано його екстрадицію до США. Про це повідомляє "Німецька хвиля".

В Іспанії Фірташа називають главою злочинного угруповання, що займалося відмиванням грошей, і вимагають його екстрадиції. Однак саме іспанський ордер на арешт є єдиною причиною, чому Фірташ іще не в Америці, пише видання.

США вже протягом трьох років домагаються екстрадиції Фірташа, обвинувачуючи його в корупції.

"У разі, коли існують два паралельні запити на екстрадицію від різних країн, рішення, кому видавати підозрюваного, ухвалює міністр юстиції. Однак спершу він має дочекатися рішення суду щодо екстрадиції – як щодо запиту однієї країни, так і щодо іншої. Але якщо судове рішення щодо екстрадиції Фірташа до США вже є, то суд в іспанській справі ще навіть не починався", – пише видання.

Замість двох місяців, які відведено європейським законодавством на розгляд ордерів з інших країн Європейського союзу, іспанський ордер на Фірташа суд не розглядає вже протягом вісьмох місяців. У суді Барселони, який у листопаді минулого року видав ордер на арешт Фірташа, відмовилися коментувати причини зволікання.

"Перспективи справи за підозрою у відмиванні грошей стають дедалі туманнішими", – зазначає видання.

У розпорядження журналістів потрапив документ департаменту юстиції США обсягом 115 сторінок, в якому Фірташа назвали "високопоставленою особою російської організованої злочинності".

Фірташа затримали 12 березня 2014 року у Відні за запитом Федерального бюро розслідувань США, відтоді він перебуває в Австрії, очікуючи на рішення про екстрадицію до Сполучених Штатів. В Америці Фірташа підозрюють у підкупі індійської влади для отримання ліцензії на розробку родовищ титану.

У квітні 2015 року Земельний суд Відня відмовив США в екстрадиції українця. Прокуратура оскаржила це рішення, але на період розгляду скарги Фірташа в Конституційному суді, в якій він вимагав визнати неконституційною угоду про екстрадицію між Австрією і США, розгляд апеляції було призупинено.

У серпні 2016 року Конституційний суд Австрії відмовив у розгляді клопотання Фірташа. Так суд зміг розглянути апеляційну скаргу прокуратури на рішення суду першої інстанції про відмову в екстрадиції Фірташа до США.

21 лютого 2017 року Вищий земельний суд Відня визнав можливою екстрадицію Фірташа до США.