Чичваркін про можливість замаху спецслужб РФ: Я розумію, що у будь-який момент може бути атака на кожного з нас

Чичваркін: Загалом я просто заощаджую гроші на охороні
Фото: Марина Банделюк / Facebook

Російський бізнесмен Євген Чичваркін заявив, що економить гроші на охороні, хоч і розуміє, що будь-який противник Кремля перебуває під ударом спецслужб РФ, навіть у Великобританії.

Російський бізнесмен Євген Чичваркін, який живе в Лондоні, побоюється за своє життя у зв'язку із замахами, які організовують у Великобританії російські спецслужби, однак не посилив своєї охорони. Про це Чичваркін розповів в ефірі "Эха Москвы" 28 вересня.

"Як говорив Борис Березовський незадовго до смерті? Я його запитав: що він ходить із охороною? Він сказав: "Марку, підійди сюди. Ось подивися на нього, Женю. Який це охоронець –  це свідок". Загалом я просто заощаджую на цьому гроші", – розповів бізнесмен.

Він зазначив, що багато хто вже втомився боятися.

"Я буквально вчора спілкувався з [координатором "Открытой России" Володимиром] Кара-Мурзою, який майже відновився [після отруєння], але каже, що деякі наслідки залишилися, мабуть, назавжди. Я дуже радий, що він веселий і у бойовому настрої. Але я розумію, що поруч із нами, буквально вчора на відкритті нової "Открытой России", я розумію, що там кілька стукачів. І я розумію, що у будь-який момент може бути атака на кожного з нас", – підкреслив Чичваркін.

За словами бізнесмена, можна витратити "купу грошей" на охорону і впасти у параною, однак це не врятує від убивць.

Тіло 67-річного Березовського виявили у березні 2013 року в його будинку у Великобританії. Головна версія слідства – самогубство. Бізнесмена поховано на кладовищі у британському графстві Суррей. У 2018 році старша дочка Березовського Єлизавета заявила, що її батька могли цькувати, щоб усім здавалося, що він перебуває в депресії, а у підсумку вбити, імітувавши самогубство.

У травні 2015 року Володимира Кара-Мурзу – молодшого доправили в одну з московських клінік із гострою нирковою недостатністю. Після одужання та реабілітації у США він повернувся в Росію і подав заяву у Слідчий комітет Російської Федерації з вимогою розслідувати його отруєння як замах на вбивство з мотивів політичної, ідеологічної ненависті.

2 лютого 2017 року Кара-Мурзу – молодшого екстрено госпіталізували в Москві. Депутат законодавчих зборів Санкт-Петербурга Борис Вишневський заявив, що симптоми у Кара-Мурзи – молодшого схожі на ті, що були у травні 2015 року. Офіційний діагноз – "гостра інтоксикація невстановленою речовиною", тобто навмисне отруєння, повідомила його дружина Євгенія. 8 лютого Кара-Мурза – молодший вийшов із коми, 13 лютого його перевели у терапевтичне відділення. 19 лютого політик вирушив за кордон для проходження реабілітації.

Колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля і його дочку Юлію отруїли у березні 2018 року у британському Солсбері нервово-паралітичним агентом "Новачок". Їм вдалося вижити після замаху.