Кількість жертв протестів "жовтих жилетів" у Франції зросла до 10

Кількість жертв протестів "жовтих жилетів" зросла
Фото: EPA

Авто 36-річного чоловіка на півдні Франції врізалося у вантажівку, яка застрягла на блокпості, облаштованому протестувальниками у жовтих жилетах.

21 грудня на півдні Франції на дорозі, заблокованій учасниками протестів "жовтих жилетів", помер водій. Про це 22 грудня повідомило видання Le Parisien.

Отже, кількість жертв протестів "жовтих жилетів" у Франції зросла до 10.

Авто 36-річного чоловіка врізалося у вантажівку, яка застрягла на блокпості, облаштованому протестувальниками.

У зв'язку з рішенням уряду Франції підвищити з 2019 року податок на дизельне пальне і бензин у Франції в середині листопада почалися акції протесту. Мітингувальники заявляли, що підвищення призведе до зростання цін, в уряді пояснили ці плани боротьбою за охорону навколишнього середовища.

Протестний рух дістав назву "жовті жилети", оскільки демонстранти одягнені у флуоресцентні жилети, які мають бути в усіх автомобілях Франції.

1 грудня протести переросли у заворушення. Мітингувальники кидали каміння, зводили барикади, перевертали і підпалювали машини. Поліція застосувала сльозогінний газ і водяні гармати. Демонстранти також розмалювали стіни Тріумфальної арки і пошкодили її статуї.

5 грудня президент Франції Еммануель Макрон на тлі масових акцій протесту відмовився від планів підвищити податок на пальне. Однак протести і заворушення не припинилися. Тільки 8 грудня, в останній день активних протестів, правоохоронці затримали понад 1700 демонстрантів.

У Службі безпеки України заявили, що за спинами мирних демонстрантів у Франції діяли радикали, яких підтримує РФ. Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що спецслужби Франції почали розслідування про вплив Росії на протести "жовтих жилетів".

15 грудня на акції протесту по всій Франції вийшло приблизно 33,5 тис. осіб.