Члени Синоду Грузинської православної церкви заявили про підтримку української автокефалії

Грузинська церква, імовірно, підтримає українську автокефалію в січні 2019 року
Фото: ЕРА (архів)

Синод Грузинської православної церкви заявив про намір підтримати створення автокефальної церкви в Україні після публікації відповідної постанови вселенського патріарха.

27 грудня члени Священного синоду Грузинської православної церкви (ГПЦ) провели засідання, присвячене створенню в Україні автокефальної православної церкви, пише "Эхо Кавказа".

Після закінчення засідання архієпископ Зосима Цилканської і Душетської єпархій повідомив, що Синод утримався від ухвалення конкретного рішення, поки не оприлюднено постанови вселенського патріарха щодо надання автокефалії Україні.

Водночас архієпископ вважає, що грузинська церква підтримає українську автокефалію.

"У січні буде оприлюднено постанову вселенського патріарха, і наша церква ухвалить рішення після цього. Зараз ми утрималися. ГПЦ підтримає автокефалію Української православної церкви", – заявив Зосима.

15 грудня в Софійському соборі в Києві відбувся об'єднавчий собор, завданням якого було створення помісної української православної церкви. На собор запросили всіх архієреїв Української православної церкви Київського патріархату, УПЦ МП та Української автокефальної православної церкви. УПЦ МП не підтримала собору, у ньому взяло участь лише два митрополити від цієї церкви: митрополит Вінницький і Барський Симеон та митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр.

Під час собору обрали предстоятелем єдиної Православної церкви України (ПЦУ) митрополита Епіфанія. Вселенський патріархат визнав підсумки собору і запросив Епіфанія на Фанар 6 січня 2019 року для вручення томосу про автокефалію української православної церкви.

У Російській православній церкві об'єднавчий собор назвали "канонічно нікчемним", заявивши, що на ньому "неканонічного архієрея обрали таким самим неканонічним предстоятелем". Глава ПЦУ митрополит Епіфаній заявив, що після об'єднавчого собору предстоятель Української православної церкви Московського патріархату Онуфрій буде носити титул митрополита Російської православної церкви в Україні.

ПЦУ опублікувала інтерактивну карту переходу церковних парафій в об'єднану автокефальну церкву. Станом на ранок 27 грудня зазначено, що до ПЦУ приєдналося 22 парафії.