Держдума РФ ухвалила законопроект про присягу громадянина Росії та процедуру відречення від громадянства України

Відповідно до законопроекту, українці зможуть не надавати російським відомствам офіційної довідки про відмову від українського громадянства
Фото ЕРА (архів)

За законопроект, який запроваджує норму про присягу громадянина Росії, проголосувало 404 депутати Державної думи, проти не виступив ніхто.

Державна дума Росії ухвалила у другому читанні законопроект про позбавлення громадянства терористів, до якого внесли поправки щодо присяги громадянина Росії й особливого порядку видавання російських паспортів українцям. Трансляцію ведуть на сайті Думи.

За документ проголосувало 404 депутати, проти не виступив ніхто, двоє утрималися.

Відповідно до законопроекту, іноземці під час набуття російського громадянства повинні будуть складати присягу.

Українці, щоб відмовитися від свого громадянства, зможуть надавати не довідку від офіційних відомств України, а копію звернення про відмову від громадянства.

Законопроект про позбавлення російського громадянства іноземців, яких засудили за злочини терористичного спрямування, подали до Держдуми після вибуху в метро в Санкт-Петербурзі у квітні 2017 року.

Законодавство України забороняє мати подвійне (і більше) громадянство, проте жодних санкцій за це не передбачено. У березні президент Петро Порошенко подав до Верховної Ради проект змін до закону "Про громадянство". Згідно з документом, особа, яка добровільно набула громадянства іноземної держави, буде вважатися такою, що підпадає під дію вимоги про припинення українського громадянства.

6 червня президент РФ Володимир Путін на зустрічі зі спікером Держдуми В'ячеславом Володіним запропонував запровадити церемонію складання клятви чи присяги для тих, хто приймає російське громадянство. 30 червня робоча група Державної думи РФ визначилася з текстом присяги, який передали на експертне доопрацювання.