До вбивства журналістів із РФ у ЦАР причетний жандарм, який спілкувався з людиною зі структур Пригожина – центр "Досьє"

За даними білінгу дзвінків, Еммануель Котофіо весь час перебування російських журналістів у ЦАР перебував недалеко від них

Фото: Emmanuel Touaguende Kotofio / Facebook

Розслідувачі з проекту Михайла Ходорковського вважають причетним до вбивства російських журналістів у ЦАР жандарма Еммануеля Котофіо, який стежив за журналістами і перебував на зв'язку зі співробітником компанії бізнесмена Євгена Пригожина.

У центрі "Досьє" (розслідувальний проект бізнесмена Михайла Ходорковського) після п'яти місяців вивчення обставин убивства журналістів російської знімальної групи "Центру управління розслідуваннями" (ЦУР) у Центральноафриканській Республіці вважають підозрюваним у причетності до злочину місцевого жандарма, повідомляє "Дождь".

За даними центру "Досьє", жандарм із ЦАР Еммануель Туагуенде Котофіо стежив за журналістами, постійно перебуваючи на зв'язку з їхнім водієм, а також зі співробітником однієї з компаній російського бізнесмена Євгена Пригожина.

31 липня 2018 року в ЦАР стало відомо про загибель російських журналістів Орхана Джемаля, Кирила Радченка та Олександра Расторгуєва, які знімали документальний фільм про діяльність Пригожина, одним з епізодів якого мав стати сюжет про російських найманців у ЦАР.

Центру "Досьє" вдалося поговорити з двома військовими урядової армії ЦАР, які чергували на блокпості на виїзді з міста Сібю, через який напередодні загибелі проїхали російські журналісти. Співрозмовники розповіли, що за 20 хвилин до проїзду джипа журналістів блокпост перетнула машина із трьома озброєними білими людьми та двома громадянами ЦАР, зокрема жандармом Котофіо. Ці люди попросили військових безперешкодно пропустити "машину з білими", пояснивши, що "це друзі".

Журналісти покинули місто о 19.00 за місцевим часом. За годину їх було вбито.

За даними "Досьє", згідно з даними білінгу дзвінків, Котофіо протягом усіх трьох днів, що російські журналісти були в ЦАР, завжди перебував недалеко від них.

Увесь цей час жандарм тримав зв'язок із водієм журналістів Б'єнвеню Дувокамою, який за цей час телефонував Котофіо 47 разів. Співрозмовник "Досьє" серед центральноафриканських журналістів стверджує, що Дувокама в минулому теж працював у жандармерії.

Водій і жандарм зідзвонювалися за двома номерами: спочатку Дувокама телефонував Котофіо з особистого номера, а потім із нової сім-картки, зареєстрованої на Тома Маріана. За інформацією "Досьє", у день прильоту російських журналістів у Дувоками з'являється новий телефон. Спочатку водій увімкнув його зі старою сім-карткою, а потім активував нову. Розслідувачі вважають, що це свідчить про організацію спецоперації щодо журналістів.

Розслідувачі також звернули увагу на те, що ввечері 30 липня в районі вбивства не працювали вежі зв'язку місцевих мобільних операторів. Наближений до французького телекому співрозмовник розповів, що "на радіатори веж припинили подавати електрику з міркувань економії".

Ґрунтуючись на даних білінгу, центр "Досьє" пов'язав Котофіо з росіянами, які працюють у ЦАР. У липні-серпні 2018 року жандарм 98 разів зідзвонювався з Олександром Сотовим, імовірно пов'язаним зі структурами Пригожина. Офіційно Сотов працював у ЦАР "інструктором із зовнішнього спостереження, вербування та агентурної роботи" компанії "М-Фінанс". Вона пов'язана з Пригожиним через колишнього гендиректора Євгена Ходотова, абсолютний тезка якого володів Lobaye Invest, котру французькі ЗМІ називають "донькою" компанії "М-Інвест", що представляє інтереси Пригожина.

Офіційним начальником Сотова, за даними "Досьє", був радник президента ЦАР із національної безпеки Валерій Захаров, який, за даними російських ЗМІ, співпрацював зі службою безпеки структур, що працюють в інтересах Пригожина.

Свій номер телефона Сотов зареєстрував на підроблений (за даними розслідувачів) американський паспорт якогось Тревіса Геммонда.

У зарплатних відомостях "М-Фінанс" Сотова вказано під особистим номером "М-5661". Жетони з номерами такого типу, за даними ЗМІ, використовують бійці ПВК "Вагнер".

У центрі "Досьє" вважають, що "російський слід" ЦАР веде до спецкора агентства ФАН, яке пов'язують із Пригожиним, Кирила Романовського, котрий, за даними "Медузи", знайшов "фіксера" для знімальної команди росіян – якогось "Мартіна з ООН". "Мартін" рекомендував журналістам водія в ЦАР.

Центр "Досьє" вважає, що "фіксера Мартіна" ніколи не існувало. Його телефонний номер було зареєстровано на ім'я Еріки Мустерманн, яке в німецькій мові використовують для умовного позначення людини, ім'я якої невідоме (аналог англійської Jane Doe).

Розслідувачі ставлять під сумнів роботу "Мартіна" як фіксера, оскільки в липні він розповідав росіянам, що перебуває в Бамбарі й організовує для них зйомки золотих копалень, однак, за даними білінгу, насправді перебував у Бангі.

Коли Романовський передавав контакти "Мартіна" команді ЦУР, він радив не спілкуватися з ним голосом, а листуватися.

За даними "Дождя", загиблий у ЦАР Джемаль почав у лютому 2018 року розслідування ймовірних постачань зброї з Росії приватним військовим компаніям, які діють у ЦАР.

У грудні 2018 року Ходорковський заявив, що в січні розслідувачі нададуть деякі результати розслідування вбивства російських журналістів.