Екс-глава ФБР Комі підтвердив, що Трамп вимагав від нього лояльності

Комі (праворуч) здалося, що Трамп намагався встановити "щось на кшталт патронажних відносин" із ФБР
Фото: ЕРА

27 січня під час вечері в Білому домі президент США Дональд Трамп сказав тодішньому главі ФБР Джеймсу Комі: "Мені потрібна лояльність. Я очікую на лояльність".

Колишній директор ФБР Джеймс Комі заявив, що президент США Дональд Трамп просив його виявити лояльність.

Вступне слово, яке Комі має намір 8 червня озвучити на засіданні комітету Сенату з розвідки, опубліковано на сайті комітету. У ньому колишній глава ФБР описує п'ять бесід із президентом.

27 січня під час вечері в Білому домі Комі здалося, що президент намагався встановити "щось на кшталт патронажних відносин" із його відомством.

За словами Комі, його це стурбувало, оскільки ФБР традиційно має незалежний статус у структурі виконавчої влади.

Після цього, за словами екс-глави ФБР, Трамп звернувся до нього зі словами: "Мені потрібна лояльність. Я очікую на лояльність".

"Я не зробив жодного руху, нічого не сказав і не змінив якимось чином виразу обличчя під час незручного мовчання, яке настало після цих слів. Ми просто дивилися один на одного в тиші", – описав він те, що сталося під час вечері.

Слухання в Конгресі за участю екс-глави ФБР були призначені на 25 травня, але Комі вирішив попередньо поговорити зі спецпрокурором Робертом Мюллером, який розслідує зв'язки команди Трампа з РФ, тому їх перенесли на 8 червня.

Трамп звільнив Комі з посади директора ФБР 9 травня. "Комі втратив довіру майже кожного у Вашингтоні – як республіканців, так і демократів. Коли всі заспокояться, вони будуть мені дякувати!" – написав президент у Twitter.

Звільнення глави ФБР відбулося за кілька днів після того, як той дав свідчення в Сенаті щодо перебігу розслідування справи про можливе втручання Росії у президентські вибори у США і зв'язків РФ із виборчим штабом Трампа.