Фірташ допомагав Джуліані збирати компромат на Байдена – Time

Влада США домагається екстрадиції Фірташа з Австрії
Фото: ЕРА

За інформацією Time, заяву колишнього генпрокурора України Віктора Шокіна, яка дискредитує колишнього віцепрезидента США Джо Байдена, юрист президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані отримав від адвокатів бізнесмена Дмитра Фірташа.

Адвокати українського бізнесмена Дмитра Фірташа передали юристу президента США Дональда Трампа Рудольфу Джуліані "неоднозначний" пакет документів, у яких містилася інформація, яка дискредитує колишніх віцепрезидента США Джо Байдена і спецпрокурора Роберта Мюллера, повідомило 15 жовтня американське видання Time.

За інформацією журналістів, ці документи передали в межах захисту Фірташа, екстрадиції якого з Австрії домагається американська влада.

Time пише, що Джуліані демонстрував ці документи Конгресу й основним із них була заява колишнього українського генпрокурора Віктора Шокіна, який звинувачує Байдена в корупції. Зокрема, Шокін стверджує, що Байден домігся його звільнення з метою припинити розслідування корупції в українській газовій компанії Burisma, у якій син Байдена Гантер був членом ради директорів.

Демонструючи компромат, Джуліані не згадав, що заяву Шокіна було отримано від адвокатів Фірташа.

На прохання Time прокоментувати ситуацію Джуліані відповів, що "не є представником Фірташа" і "ніколи не зустрічався з ним".

Юридична команда Фірташа з вересня не відповідала на запити видання.

Водночас журналісти Time зазначають, що український бізнесмен установив тісні зв'язки із Джуліані, зокрема, у липні найняв двох адвокатів із команди юриста глави Білого дому, відомих як "непохитних захисників" Трампа. Вони, за інформацією видання, допомагали збирати компромат на Байдена-старшого і Мюллера.

Джуліані став однією з центральних фігур у скандалі навколо розмови Трампа із президентом України Володимиром Зеленським, який призвів до початку розслідування в межах процедури імпічменту американського президента.

На початку 2019 року він передав Білому дому два секретні меморандуми, у яких міститься переказ його розмов із двома українськими ексгенпрокурорами – Віктором Шокіним і Юрієм Луценком. 2 жовтня ці документи передали Палаті представників Конгресу США. Видання "theБабель", у розпорядження якого потрапили обидва документи, опублікувало їх 7 жовтня.

Згідно з документами, Джуліані обговорював із Шокіним і Луценком розслідування справи Гантера Байдена. Шокін говорив Джуліані, що у 2015–2016 роках тодішній посол США в Україні Джеффрі Паєтт сказав, ніби розслідування Burisma має бути "максимально акуратним", а у 2016-му п'ятий президент України Петро Порошенко наполягав на закритті провадження, оскільки це не в інтересах Байдена і його сина. Меморандум також свідчить, що Шокін говорив Джуліані про свою відставку з посади генпрокурора. За словами Шокіна, у квітні 2016 року Порошенко викликав його і сказав, що через розслідування справи Burisma США заморозили $1 млрд допомоги Україні. Після цього Шокіна звільнили, а новим генпрокурором став Луценко.

Фірташа затримали 12 березня 2014 року у Відні за запитом Федерального бюро розслідувань США. У Штатах бізнесмена підозрюють у підкупі індійської влади для отримання ліцензії на розроблення родовищ титану.

25 червня 2019 року Верховний суд Австрії дозволив екстрадицію українського бізнесмена у США. 16 липня міністр юстиції Австрії Клеменс Яблонер погоджував видання Фірташа американській владі.

Американський юрист Джин Берд заявив, що в разі екстрадиції Фірташа у США йому загрожує понад 80 років в'язниці, якщо він не укладе угоди зі слідством.