Генхірург США закликав громадян перестати купувати маски для захисту від коронавірусу

Адамс зазначив, що брак масок у лікарнях може наразити американське суспільство на ризик
Фото: EPA

Генеральний хірург США Джером Адамс зазначив, що використання хірургічних масок не є ефективним захистом від коронавірусу.

Генеральний хірург США Джером Адамс звернувся до американців із проханням припинити скуповувати хірургічні маски у спробах захиститися від коронавірусу. Про це він написав у Twitter.

"Вони (маски) неефективні в запобіганні зараженню коронавірусом широкої публіки, але якщо медичні працівники не можуть дістати їх, щоб доглядати за хворими пацієнтами, це наражає їх і все наше суспільство на ризик", – зазначив Адамс.

Найкращим способом захистити себе та своє оточення хірург назвав такі заходи, як залишатися вдома, якщо ви хворі, і мити руки з милом, щоб допомогти уповільнити поширення респіраторних захворювань.

Через спалах коронавірусу хірургічні маски наразі масово носять у всьому світі, зокрема у країнах Азії. Проте експерти, опитані виданням The New York Times, запевняють, що маски не належать до дієвих способів профілактики.

ВООЗ рекомендує для профілактики захворювання дотримуватися таких правил: частіше мити руки, дотримуватися дистанції у громадських місцях, під час кашлю та чхання прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя й відразу викидати серветку, за можливості не чіпати руками очей, носа й рота, не вживати в їжу сирі продукти, під час підвищення температури, появи кашлю та утруднення дихання якомога швидше звертатися по медичну допомогу.

Наприкінці грудня 2019 року в китайському місті Ухань (провінція Хубей) із населенням 11 млн людей уперше підтвердили новий тип коронавірусу SARS-CoV-2, який зумовлює атипову пневмонію (спочатку вірус дістав назву 2019-nCoV).

30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила спалах коронавірусу медичною надзвичайною ситуацією, що має міжнародне значення. 24 лютого в організації не відкинули, що вірус може спричинити пандемію.

Станом на початок доби 1 березня в Китаї від коронавірусної інфекції померло 2870 осіб, зареєстровано 79 824 випадки захворювання, 2623 пацієнти вилікувалися.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, за межами Китаю зареєстрували 6009 випадків захворювання у 53 країнах. 86 осіб померло.

В Україні станом на 29 лютого не зареєстровано жодного випадку коронавірусної інфекції, однак кілька українців заразилося вірусом за кордоном: четверо громадян – на борту круїзного лайнера Diamond Princess, який стоїть на карантині в японській Йокогамі (одну з хворих уже виписали з лікарні), один – в Італії.