Гордон: Путін застарів і розуміє, що може закінчити, як Сталін

Гордон: Коли з'явилися інтернет, iPhone та інші новітні винаходи, на духовних скріпах нікуди не виїдеш
Фото: Gordonua.com

Президент РФ Володимир Путін є продуктом радянського часу, він думає про "русский мир", тоді як решта світу живе вже за зовсім іншими законами, вважає засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон. Він припускає, що Путіна можуть усунути від влади, як колись сталося з керівником СРСР Йосипом Сталіним.

Президент РФ Володимир Путін – "дуже радянська людина", яка не відповідає вимогам сучасного суспільства до своїх лідерів. Таку думку в ефірі радіостанції "Эхо Москвы" 10 квітня висловив український журналіст, засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон.

"Настав час інших людей. Він утратив відчуття реальності. Думаю, він застарів і хоче залишитися при владі. І, звісно, він хоче внести ці зміни в конституцію [про обнулення своїх строків], тому що розуміє, що може закінчити, як [глава СРСР Йосип] Сталін. Треба вивчати історію. Соратники Сталіна, які хотіли покерувати без нього і побоювалися репресій, просто припинили сталінське правління. Ми не будемо уточнювати, яким способом, – нікому цього не бажаю (Сталіна виявили на дачі під Москвою на підлозі 1 березня 1953 року. 2 березня туди прибули лікарі. Про смерть Сталіна оголосили по радіо 6 березня. За однією з версій, Сталіна могли отруїти. "ГОРДОН")", – сказав журналіст.

Він припускає, що дату референдуму, на якому росіяни мали затвердити поправки до конституції, було обрано неспроста.

"Він навіть вибрав дату [символічну] 22 квітня, день народження [вождя соціалістичної революції] Володимира Леніна, і тут цей клятий коронавірус сплутав усі карти. Він до останнього сподівався, що вдасться провести 22 квітня голосування... Уже [російські актори Володимир] Машков із [Сергієм] Безруковим виступали, мовляв, ідіть 22 квітня [на референдум]. Закликали цих нещасних людей похилого віку, які першими померли б від коронавірусу, якби його підхопили, голосувати за зміну конституції. Ну чистий маразм. Чистий державний маразм! І ці артисти, яких я так люблю, на службі у путінського режиму – просто як повії", – вважає журналіст.

На його думку, Путін погано поінформований і дуже боїться масових протестів у Москві.

"Це доля всіх правителів, особливо тих, хто довго перебуває при владі: йому доповідають тільки те, що він хоче чути. Від інтернету він відірваний – він не може туди зайти і подивитися альтернативні версії подій. У нього, мені здається, спотворена картина світу... Думаю, Путін на роздоріжжі. Він дуже боїться виявів народного гніву і молить Бога, щоб у Москві все було добре з коронавірусом. Тому що революції, всі мітинги завжди починаються в Москві. Бунт ніколи не почнеться у Вологді або Костромі, тільки в Москві", – упевнений Гордон.

Він підкреслив, що Путін не може влаштовувати молоде покоління росіян, тому що молодь не можна зацікавити розповідями про "русский мир".

"Путін продукт радянського часу, якого вчили у Вищій школі КДБ та Інституті Андропова зовсім іншим речам, а світ пішов уперед. Ось він залишився там, застиг у радянському часі, все думає про відновлення СРСР, "русский мир"... А світ живе вже за зовсім іншими законами! Коли з'явилися інтернет, iPhone та інші новітні винаходи, на духовних скріпах нікуди вже не виїдеш. Вони ще придатні для забитих пенсіонерів, які живуть у глушині Тамбовської області, але зростає нове покоління, їм ці скріпи до одного місця", – переконаний журналіст.

Гордон вважає, що суттєво послабити позиції Путіна можуть низькі ціни на нафту.

"Дешева нафта може сильно похитнути його позиції. Я не здивуюся, що його соратники одного разу йому скажуть: "Володю, ну досить. Ми гарантуємо тобі, що все буде добре, ти ж [першому президенту Російської Федерації Борису] Єльцину гарантував". І поставлять когось молодшого, більш зговірливого, але зі свого-таки середовища – для збереження і себе, і Путіна, якому вони дадуть гарантії. Думаю, буде такий безкровний перехід влади від Путіна до інших людей", – припустив журналіст.

Відео: Дмитрий Гордон / YouTube

Путін обіймає посаду президента з 2000 року з перервою у 2008–2012 роках, коли він був главою уряду.

Наступні президентські вибори мають відбутися у РФ у 2024 році.

У РФ хочуть внести зміни до конституції про обнулення президентських строків Путіна, що дозволить йому знову балотуватися на пост глави держави. Всеросійське голосування щодо затвердження поправок до конституції було призначено на 22 квітня, але у зв'язку з поширенням коронавірусу референдум перенесли.