"Гратися з вогнем нерозумно, адже це може стати небезпечним". У МЗС РФ прокоментували нові антиросійські санкції США

Рябков: Численні американські чорні списки все більше дублюють один одного
Фото: МИД России / Twitter

Уводячи нові антиросійські санкції, США сподіваються "натиснути і продиктувати РФ свої умови", але це їм ніколи не вдасться, заявив заступник глави міністерства закордонних справ Росії Сергій Рябков.

Застосовуючи нові санкції проти Росії, США бездумно розгойдують глобальну стабільність. Про це 21 вересня заявив заступник глави міністерства закордонних справ РФ Сергій Рябков, повідомляє прес-служба відомства.

Він зазначив, що антиросійські санкції, які США ухвалили 20 вересня, є 60-ми за рахунком із 2011 року.

"Кожен новий санкційний раунд демонструє повну відсутність шуканого для наших недругів результату від попередніх спроб тиску на Росію. Численні американські чорні списки все більше дублюють один одного. Смішно, але це так. Помітний також азарт, що охопив американських політиків, багато хто з яких, опинившись у полоні переконань про власну "винятковість", сподівається, що варто ще трохи натиснути і вдасться продиктувати Росії свої умови", – сказав Рябков.

Він заявив, що ні в кого й ніколи не вийде цього зробити.

"Вашингтонським операторам санкційної машини рекомендуємо хоча б поверхово ознайомитися з нашою історією, щоб припинити даремно метушитися. Непогано б також згадати про таке поняття, як глобальна стабільність, яку вони бездумно розгойдують нагнітанням напруженості в російсько-американських відносинах. Гратися з вогнем нерозумно, адже це може стати небезпечним", – резюмував Рябков.

Щодо Росії економічні санкції ввели Сполучені Штати, Євросоюз та деякі інші країни навесні 2014 року, після того як Росія анексувала український півострів Крим і почала воєнну агресію на сході України. Санкційні пакети кілька разів розширювали й посилювали.

2017 року Сенат і Палата представників США ухвалили закон "Про протидію супротивникам Америки за допомогою санкцій" (CAATSA), який серед іншого позбавляє американського президента права скасовувати санкції без дозволу Конгресу.

Зараз на розгляд Конгресу передали законопроект про захист американської безпеки від кремлівської агресії (DASKAA). Якщо його ухвалять, США можуть обмежити доларові розрахунки російських банків, заборонити операції з новим російським держборгом, а також розпочати оцінювання активів і джерел доходу президента РФ Володимира Путіна та членів його сім'ї.

21 серпня сенатор від Республіканської партії, лідер сенатської більшості Мітч Макконнелл повідомив, що Конгрес США може ухвалити нові санкції проти Росії в жовтні.

За даними мін'юсту США, лише за президента Дональда Трампа у Сполучених Штатах у межах санкцій проти РФ було заблоковано "сотні мільйонів доларів" російських активів.

20 вересня Трамп підписав указ про посилення режиму санкцій проти Росії.

В цей же день США внесли до "чорного списку" 33 російські особи та компанії, пов'язані з розвідкою й обороною, зокрема ПВК "Вагнер".