Грібаускайте заявила, що Росія може використати Білоруську АЕС, що будують, як зброю проти Литви

Грібаускайте нагадала Пенсу про "життєво важливу" роль НАТО для країн Балтії
Фото: EPA

Активна роль США в регіональному енергетичному секторі набуває стратегічного значення, зазначила президент Литви Даля Грібаускайте під час зустрічі з віце-президентом США Майком Пенсом.

Росія може використати Білоруську АЕС, що будують в Островці, як "неконвенційну зброю". Про це 31 липня в Таллінні президент Литви Даля Грібаускайте розповіла віце-президенту США Майку Пенсу, повідомляє прес-служба литовського лідера.

За словами Грібаускайте, активна роль США в регіональному енергетичному секторі набуває стратегічного значення.

"Рішення США про санкції щодо Росії, яке охоплює й енергетичні проекти, – це жорсткий сигнал про те, що потурання спробам Кремля використовувати своє становище в енергетичному секторі для маніпуляцій і втручання в політику інших країн не буде", – підкреслила президент Литви.

За словами Грібаускайте, довгострокова участь США у гарантуванні безпеки регіону "життєво важлива для країн Балтії".

"Роль найпотужнішого союзника в НАТО в досягненні рішень у сфері регіональної протиповітряної оборони є визначальною, а постійна присутність військових і техніки США в Балтійських країнах – найсильніший засіб стримування", – заявила вона.

Будмайданчик Білоруської АЕС розташований поблизу північно-західної межі Республіки Білорусь за 18 км від міста Островець Гродненської області, за 50 км від столиці Литви – Вільнюса.

Згідно з планами, перший блок АЕС має бути введено в експлуатацію у 2019 році, другий – у 2020 році.

Основний партнер Білорусі у проекті будівництва АЕС – російська компанія "Атомстройэкспорт", субпостачальниками є білоруські виробничі організації.

Екс-голова Верховної Ради Білорусі Станіслав Шушкевич у своєму блозі на сайті "ГОРДОН" називав електростанцію "політичним проектом і випадом проти Литви".

"Якщо там, не дай боже, трапиться якийсь викид, то все піде на Вільнюс. Окрім усього іншого, той реактор, який ставлять на білоруську АЕС, не випробувано й не перевірено. Жодна станція у світі на такому реакторі ще не працює. Білорусь стає зоною експерименту. І це поблизу кордонів України, Литви, Латвії, Польщі", – зазначив політик.

За його даними, реактор для АЕС виробляють у Росії.

"А знаючи якість російських робіт, від автомобілів до ширвжитку, сподіватися на добре дуже небезпечно. Неакуратність у росіян під час виконання, зокрема, і відповідальних робіт – традиційна якість. До всього того і майданчик під будівництво обрали, незважаючи на думку професіоналів", – додав Шушкевич.