Грузія подала до ЄСПЛ третій позов проти Росії

Грузія просить суд установити відповідальність РФ за порушення низки статей Європейської конвенції

Фото: EPA

Позов Грузії проти Росії до Європейського суду з прав людини стосується масових утисків, затримань, нападів і вбивств населення країни, яке проживає на окупованих територіях і за так званою лінією окупації, які посилилися після війни 2008 року і досягли критичної межі в лютому 2018 року під час убивства колишнього грузинського військового Арчила Татунашвілі, повідомили в грузинському міністерстві юстиції.

Міністерство юстиції Грузії подало до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) міждержавний позов проти Російської Федерації у зв'язку з масовими порушеннями прав людини та вбивством колишнього грузинського військового Арчила Татунашвілі. Про це 22 серпня повідомили на сайті відомства.

"Позов стосується адміністративної практики масових утисків, затримань, нападів і вбивств населення Грузії, яке проживає на окупованих територіях і за так званою лінією окупації, які надто посилилися після війни 2008 року та досягли критичної межі в лютому 2018 року під час убивства Арчила Татунашвілі", – повідомили в міністерстві.

У грузинському відомстві підкреслили, що країна передала відповідні докази ЄСПЛ.

"Грузія наполягає, щоб Страсбурзький суд установив відповідальність РФ за порушення цілої низки статей Європейської конвенції. Зокрема, організована Росією окупація та цілеспрямована кампанія проти населення Грузії порушують ст. 2 Європейської конвенції, ст. 3 (заборона тортур), ст. 5 (право на свободу та безпеку), ст. 8 (право на захист сімейного життя)", – зазначили в мін'юсті.

Поданий Грузією позов є третім до Росії. Перший позов про депортацію грузинських громадян із Росії закінчився перемогою Грузії, а другий – про війну в серпні 2008 року – очікує на рішення ЄСПЛ.

8–12 серпня 2008 року між Росією та Грузією стався збройний конфлікт. Російські війська спільно з південноосетинськими формуваннями витіснили грузинські війська з Південної Осетії, яка офіційно є частиною Грузії, тимчасово зайнявши низку прилеглих до конфліктної зони районів. Згодом Росія визнала незалежність Південної Осетії й Абхазії.

Після конфлікту Росія і Грузія припинили дипломатичні відносини.

Як повідомляє "Новое время", Татунашвілі було затримано в лютому 2018 року під час поїздки до Південної Осетії. Російські силовики обвинуватили військового в диверсії та в тому, що він нібито воював в Осетії в серпні 2008 року. Рідні загиблого це заперечують: грузинські миротворці у "п'ятиденній війні" участі не брали. Після затримання Татунашвілі, за версією південноосетинських силовиків, нібито впав зі сходів під час конвоювання та помер у лікарні.

5 червня 2018 року адвокат Татунашвілі Тамар Аваліані заявила, що грузинського військового жорстоко катували перед смертю. За її словами, у висновку патологічної експертизи тіла описано приблизно 100 ушкоджень на тілі Татунашвілі.