Іслам Карімов – молодший про стосунки матері та дідуся: У нього був комплекс, що вона може вкрасти у нього любов народу

Гульнари Карімової "не мало бути в публічному просторі", зазначив син Іслам Карімов – молодший
Фото: EPA

Екс-президент Узбекистану Іслам Карімов злився, коли бачив свою старшу доньку Гульнару на телебаченні, розповів її син Іслам Карімов – молодший.

Екс-президент Узбекистану Іслам Карімов боявся, що старша донька Гульнара може вкрасти в нього народну любов, сказав її син Іслам Карімов – молодший в інтерв'ю BBC O'zbek, яке в скороченому вигляді опублікувала “Русская служба BBC”.

За його словами, колишній президент завжди казав доньці, що вона не повинна його "затьмарити". У нього був комплекс, "що вона може вкрасти в нього любов народу тощо", – заявив онук померлого Карімова. Він додав, що Гульнара Карімова не намагалася цього зробити та завжди "добре і високо відгукувалася" про батька.

Екс-президент настільки злився, коли бачив свою старшу доньку на телебаченні, що "доводилося приховувати від нього якісь більш публічні проекти", розповів Іслам Карімов – молодший. За його словами, Гульнари Карімової "не мало бути в публічному просторі".

Онук колишнього глави держави додав, що його матері доводилося заперечувати свою причетність до деяких компаній, оскільки батько звинуватив її у спробі вкрасти в нього владу.

Політика, дипломата, співачку та модельєра Гульнару Карімову називали можливою спадкоємицею її батька Іслама Карімова, але у 2013 році в них стався конфлікт. У 2014 році проти Карімової було відкрито кримінальні справи в Узбекистані та Швеції, її підозрювали в корупції й отриманні хабара.

В інтерв'ю BBC Uzbek у 2016 року син Карімової Іслам, який проживає в Лондоні, повідомив, що його мати з 2014 року перебуває під домашнім арештом і не може покинути країну.

У листопаді 2016 року центральноазійське видання "Центр-1" із посиланням на джерело в Службі національної безпеки Узбекистану повідомило, що Карімова померла в Ташкенті внаслідок отруєння. Пізніше її близькі цю інформацію спростували.

28 липня 2017 року Генеральна прокуратура Узбекистану повідомила, що Карімову заарештували. Зазначали, що її ще у 2015 році визнали винною у справі про ухилення від сплати податків, вимагання, привласнення державного майна та засудили на п'ять років обмеження волі. Проти Карімової розслідують іще одну кримінальну справу за економічними статтями.