Ягланд заявив про намір обговорити повернення російської делегації в ПАРЄ

У Москві пройшла зустріч Лаврова та Ягланда
Фото: ЕРА

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд прибув до Москви, де під час зустрічі з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим обговорював питання участі Росії в роботі всіх органів Ради Європи.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив, що збирається обговорити з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим можливість повернення російської делегації в Парламентську асамблею Ради Європи. Про це він повідомив під час свого візиту до Москви, повідомляє "РИА Новости".

Пізніше прес-служба російського зовнішньополітичного відомства РФ зазначила, що під час бесіди сторони також обговорювали механізми захисту прав національних меншин в Україні.

"Під час переговорів було розглянуто широке коло питань участі в роботі всіх органів Ради Європи. Підтверджено взаємну зацікавленість у збереженні Ради Європи як головної опори єдиного гуманітарного і правового простору на європейському континенті. Увагу генсекретаря було привернуто до необхідності активніше використовувати профільні механізми РЄ для захисту прав національних меншин в Україні", – ідеться в повідомленні.

11 жовтня ПАРЄ ухвалила резолюцію 2186, у якій ідеться про необхідність гармонізувати правила участі та представництва країн – членів в обох статутних органах ради – ПАРЄ і комітеті міністрів. Ця резолюція може допомогти повернути в зал засідань російську делегацію. Майже всі поправки, запропоновані українською делегацією, було відхилено.

Постійний представник України в Раді Європи Дмитро Кулеба повідомив, що Україну "схиляють" до компромісів у питанні повернення росіян у ПАРЄ. За його словами, "ціною за повернення Росії" цікавляться в нього останніми двома тижнями.

Кулеба зазначив, що 12 жовтня на засіданні спільного комітету ПАРЄ та комітету міністрів Ради Європи відмовилися створювати робочу групу, яка фактично мала шукати шляхи реформи Ради Європи під повернення Росії.

Росію було позбавлено права голосу в ПАРЄ у квітні 2014 року – відразу після анексії Криму та початку військових дій на Донбасі. 28 січня 2015 року ПАРЄ ухвалила резолюцію, у якій продовжила санкції проти Росії і позбавила її права голосу до квітня.

На знак протесту делегація РФ заявила, що припиняє свої контакти з ПАРЄ.

Протягом 2016 року і минулих дев'яти місяців 2017-го делегація РФ не брала участі в роботі асамблеї.