Японія не укладатиме мирного договору з Росією до повернення Курильських островів – Абе

Абе готовий укласти мирний договір із Росією лише після того, як Курили увійдуть до складу Японії
Фото: japan.kantei.go.jp

Урегулювання територіального спору з Росією покладе край дипломатичним викликам, які стоять перед Японією після Другої світової війни, і відкриє нову еру у двосторонніх відносинах, заявив прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе.

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе готовий укласти мирний договір із Росією тільки після того, як Курильські острови увійдуть до складу Японії. Про це він заявив у середу, 24 жовтня, виступаючи з програмною промовою на відкритті сесії японського парламенту, пише видання The Japan Times.

Абе підкреслив, що відносини з Росією у ненормальному стані: між двома країнами вже більше ніж 70 років не укладено мирного договору. Він заявив, що врегулювання територіального спору покладе край невирішеним дипломатичним викликам, які стоять перед Японією після Другої світової війни, і допоможе “відкрити нову еру у двосторонніх відносинах“.

Глава японського уряду зазначив, що після його зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним 2016 року відносини між країнами покращилися: колишні жителі островів уже другий рік літають туди і відвідують могили предків, "у бік реалізації зрушилося і питання про здійснення там спільної господарської діяльності".

Після Другої світової війни чотири острови Курильської гряди – Ітуруп, Кунашир, Шикотан і група Хабомаї – увійшли до складу СРСР. Японія оскаржує це і домагається повернення островів під юрисдикцію Токіо.

Через спори про Курильські острови Японія і РФ досі не уклали мирного договору після закінчення Другої світової.

У вересні 2018 року президент РФ Володимир Путін запропонував Японії укласти мирний договір до кінця року без попередніх умов. Однак секретар кабінету міністрів Японії Йосіхіде Суга того самого дня заявив, що до врегулювання територіального спору про Курильські острови Японія не буде укладати мирного договору з Росією.