Є тенденція до зниження кількості хворих на COVID-19 – глава ВООЗ

Гебреєсус: Для 2% заражених вірус є смертельним, ризик смерті тим вищий, чим більше років пацієнту
Фото: ЕРА

За словами глави Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедроса Адханома Гебреєсуса, новий коронавірус спричиняє летальні наслідки у 2% випадків, водночас 80% переносять захворювання легко. За його словами, поки зарано судити, чи буде кількість заражених найближчим часом скорочуватися.

Фахівці спостерігають тенденцію зниження кількості хворих на захворювання COVID-19, яке зумовлює новий коронавірус SARS-CoV-2 (раніше відомий як 2019-nCoV). Про це на брифінгу в Женеві 17 лютого заявив глава Всесвітньої організації охорони здоров'я Тедрос Адханом Гебреєсус. Брифінг транслював Twitter ВООЗ.

"Цю тенденцію слід інтерпретувати дуже обережно. Тренди можуть змінюватися з огляду на зараження нових груп населення. Поки зарано говорити, чи триватиме зниження кількості заражених, про яке нам стало відомо. Поки розглядають кожен сценарій", – сказав Гебреєсус.

Він стверджує, що COVID-19 не таке смертельне, як хвороби, які спричиняли інші відомі коронавіруси, наприклад, SARS у 2003 році.

"Приблизно 80% заражених переносить захворювання в легкій формі і повністю одужує. У 14% випадків вірус спричиняє серйозне захворювання – пневмонію та дихальну недостатність. Приблизно у 5% пацієнтів зафіксовано критичний стан, зокрема септичний шок і ураження багатьох органів. Для 2% заражених вірус є смертельним, ризик смерті тим вищий, чим більше років пацієнтові", – повідомив глава ВООЗ.

За його словами, проводять дослідження з метою з'ясувати, чому до зараження SARS-CoV-2 менше схильні діти.

Уперше новий тип коронавірусу, який зумовлює атипову пневмонію, було підтверджено 31 грудня 2019 року в китайському місті Ухань.

30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила спалах коронавірусу 2019-nCoV медичною надзвичайною ситуацією, що має міжнародне значення.

Станом на 00.00 17 лютого в Китаї кількість померлих від COVID-19 сягнула 1770 осіб. Кількість підтверджених випадків зараження на коронавірус – 70 548.

За словами Гебреєсуса, ВООЗ зафіксувала 694 випадки захворювання за межами КНР, троє людей померли.

На території України випадків зараження не зареєстровано. Коронавірус діагностовано у двох українців на борту круїзного судна Diamond Princess, яке стоїть на карантині біля берегів Японії.