Єврокомісія запустила санкційну процедуру проти Польщі через судову реформу

У Єврокомісії стурбовані повноваженнями міністра юстиції Польщі звільняти й призначати голів судів
Фото: ЕРА

У Європейській комісії стурбовані дискримінаційними нормами в законі про суди в Польщі.

Європейська комісія розпочала процедуру притягнення до відповідальності Польщі за порушення законодавства ЄС через судову реформу. Про це йдеться в повідомленні Єврокомісії, опублікованому на сайті 29 липня.

Польщі офіційно надано місяць, щоб відреагувати на зауваження Брюсселя.

Рішення про санкційну процедуру проти Варшави в Єврокомісії ухвалили через публікацію в Польщі закону про суди загальної юрисдикції 28 липня.

"Основна юридична заклопотаність комісії щодо закону про організацію судів, пов'язана з дискримінацією за ознакою статі через запровадження різного пенсійного віку для жінок-суддів (60 років) і суддів чоловічої статі (65 років). Це суперечить статті 157 Договору про функціонування Європейського союзу (TFEU) та Директиві 2006/54 про гендерну рівність у сфері зайнятості", – ідеться в повідомленні.

У ЄС також стурбовані повноваженнями міністра юстиції Польщі продовжувати мандат суддів, які досягли пенсійного віку, а також звільняти й призначати голів судів.

Раніше віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс заявив, що якщо рекомендації Єврокомісії щодо судової реформи в Польщі не буде виконано, ЄС негайно активує процедуру статті 7 Договору про Європейський союз, яка передбачає введення дисциплінарного покарання.

22 липня Сенат Польщі ухвалив без поправок законопроект про реформу Верховного суду, ініційований керівною партією "Право і справедливість", після чого в країні почалися масові акції протесту.

Три колишні президенти Польщі Лех Валенса, Александр Квасневський і Броніслав Коморовський – у відкритому листі заявили, що ініціатива партії "Право і справедливість" може привести до диктатури.

Віце-голова Європейської комісії Франс Тіммерманс заявив, що Єврокомісія може позбавити Польщу права голосу через незбалансовану судову реформу. За його словами, законопроекти становлять загрозу принципу верховенства права.

24 липня президент Польщі Анджей Дуда оголосив, що накладе вето на закони, які були розкритиковані Єврокомісією й призвели до масових протестів у країні.

Однак 25 липня він підписав один із трьох законів, ухвалених парламентом Польщі в рамках судової реформи.