Кнесет затвердив новий уряд Ізраїлю. Для його формування знадобилося 500 днів

Нетаньяху буде прем'єром протягом найближчих пів року
Фото: EPA

Протягом останнього року в Ізраїлі тричі відбувалися позачергові вибори в Кнесет, але партіям не вдалося домовитися про формування уряду. Під загрозою четвертого за рік розпуску парламенту нинішній прем'єр Біньямін Нетаньяху і лідер опозиції Бені Ганц створили "ротаційний уряд".

Парламент Ізраїлю (Кнесет) 17 травня висловив вотум довіри так званому ротаційному уряду на чолі з лідерами партій "Лікуд" Біньяміном Нетаньяху і "Кахоль Лаван" Бені Ганцем. Як повідомляє NEWSru.co.il, "за" проголосувало 73 депутати, "проти" – 46.

"Після понад 500 днів політичної кризи в Ізраїлі є обраний уряд, що здобув довіру Кнесету", – заявив після голосування спікер парламенту Ярів Левін.

Після цього члени уряду склали присягу.

Посади в кабміні Ізраїлю розподілено переважно між представниками партій "Лікуд" і "Кахоль Лаван", кілька посад отримали також представники дрібніших партій.

Співголовами уряду стали чинний прем'єр Біньямін Нетаньяху і його головний опонент – лідер "Кахоль Лаван" Бені Ганц. Прогнозують, що Нетаньяху буде прем'єром перші пів року, потім його змінить Ганц.

Політична криза в Ізраїлі тривала приблизно півтора року.

26 грудня 2018 року Кнесет ухвалив рішення про саморозпуск і призначення дострокових виборів через розбіжності щодо урядового законопроєкту про призов в армію ортодоксальних іудеїв.

Голосування відбулося у квітні 2019 року – за підсумками жодна з партій не змогла здобути достатньої кількості місць у парламенті для формування уряду. Така сама ситуація повторилася у вересні 2019-го та березні 2020-го.

Якби "Лікуд" і "Кахоль Лаван" не змогли домовитися, у країні призначили б четверті за рік позачергові вибори у Кнесет.