Комітет асамблеї ОБСЄ підтримав резолюцію про окупацію Росією частини Грузії

Засідання комітету відбувалося у Люксембурзі
Скріншот: OSCE Parliamentary Assembly / YouTube

У проєкті резолюції, який підтримав комітет із політичних питань і безпеки Парламентської асамблеї ОБСЄ, міститься заклик до Росії скасувати своє рішення про визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії.

7 липня в Люксембурзі комітет із політичних питань і безпеки Парламентської асамблеї (ПА) ОБСЄ підтримав проєкт резолюції про окупацію Росією частини території Грузії. Про це повідомляє "РБК-Україна".

В ухваленому документі міститься заклик до російської влади скасувати своє рішення про визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії, висловлено підтримку суверенітету і територіальної цілісності Грузії.

Також Росію засуджують за нарощування військової присутності на окупованих грузинських територіях і грубі порушення прав людини.

Автор тексту резолюції – Софіо Кацарава з Грузії.

Під час засідання, яке транслювали на YouTube-каналі ПА ОБСЄ, російська сторона виступила проти резолюції, заявивши, що Абхазія і Південна Осетія ухвалили рішення, "що будуть самостійними державами", тому що "довгі роки населення цих територій принижували".

8–12 серпня 2008 року між Росією і Грузією стався збройний конфлікт. Російські війська спільно з південноосетинськими формуваннями витіснили грузинські війська з Південної Осетії, яка офіційно є частиною Грузії, тимчасово зайнявши низку прилеглих до конфліктної зони районів Грузії. Пізніше Росія визнала незалежність Південної Осетії та Абхазії.

Після конфлікту Росія і Грузія припинили дипломатичні відносини.

Абхазія і Південна Осетія, згідно з грузинським законодавством, – окуповані Російською Федерацією території. Регіони проголосили незалежність від Тбілісі на початку 90-х років. У 2000-х роках незалежність Абхазії і Південної Осетії визнало чотири країни: Росія, Нікарагуа, Венесуела і Науру.