Конституційний суд Молдови доручив в.о. прем'єр-міністра Філіпу виконувати обов'язки президента країни

Філіп за рішенням суду виконує обов'язки прем'єра і президента
Фото: ЕРА

В.о. прем'єр-міністра Молдови Павел Філіп, якому передають повноваження президента країни, має призначити дату дострокових парламентських виборів, зазначили в Конституційному суді Молдови.

9 червня Конституційний суд Молдови (КСМ) ухвалив рішення передати повноваження президента країни виконувачу обов'язків прем'єр-міністра Молдови Павелу Філіпу. Про це повідомляють на сайті суду.

Причиною стало невиконання главою держави Ігорем Додоном вимоги призначити дострокові парламентські вибори у зв'язку з тим, що законодавчий орган країни не зміг протягом 90 днів призначити уряд.

Рішення було ухвалено після звернення групи депутатів, зазначили у КСМ.

"Відповідно до ст. 91 конституції... Філіп... накаже Конституційному суду визначити обставини, що виправдовують розпуск парламенту... і, залежно від обставин, видасть указ про розпуск парламенту та призначення дати дострокових парламентських виборів", – ідеться в повідомленні.

У суді наголосили, що висновок остаточний і не підлягає оскарженню, він набуває чинності із дня його ухвалення.

24 лютого в Молдові відбулися парламентські вибори. Явка становила 49,22%. За багатомандатним округом Партія соціалістів набрала 31,15%, проєвропейський блок Acum – 26,84%, керівна Демократична партія – 23,62%, партія "Шор", чиєю ідеологією є боротьба за права нацменшин, – 8,32%.

8 червня Конституційний суд Молдови вирішив, що парламент країни потрібно розпустити через те, що він протягом 90 днів не зміг сформувати уряд. Згідно із законодавством Молдови, президент Ігор Додон має негайно розпустити законодавчий орган країни і призначити дострокові вибори.

Додон заявив, що поки не буде розпускати парламенту.

8 червня на екстреному засіданні парламенту Молдови депутати обрали уряд країни, призначивши прем'єр-міністром лідера партії "Дія і солідарність" (PAS, входить у блок Acum) Майю Санду.