Мединський заявив, що міжмузейні відносини РФ із Нідерландами можуть погіршитися, якщо набуде чинності рішення про передання Україні "скіфського золота"

Експонати кримських музеїв у 2014 році передали Нідерландам для виставки "Крим – золотий острів у Чорному морі"
Фото: ЕРА

Міністр культури РФ Володимир Мединський назвав передання експонатів "скіфського золота" Україні "безпрецедентним відчуженням" і порівняв його з "музейними розкраданнями часів італійських походів Наполеона чи фашистської агресії".

Росія може перервати міжмузейні відносини з Нідерландами через судове рішення щодо повернення до України експонатів "скіфського золота". Про це в інтерв'ю агентству "РИА Новости" сказав міністр культури РФ Володимир Мединський.

Він упевнений, що у справі про "скіфське золото" всі норми міжнародного права, "прецеденти і традиції – на боці кримських музеїв", і вважає судове рішення "заполітизованим".

Мединський назвав передання експонатів Україні "безпрецедентним відчуженням" і порівняв його з "музейними розкраданнями часів італійських походів Наполеона чи фашистської агресії".

Глава російського мінкульту сказав, що санкціонуватиме виставки РФ на території Нідерландів, якщо рішення суду набуде чинності.

Експонати кримських музеїв у 2014 році передали Нідерландам для виставки "Крим – золотий острів у Чорному морі" (так зване скіфське золото). Виставка проходила з 6 лютого до 28 травня 2014 року, але в березні у Криму пройшов незаконний референдум і Росія анексувала півострів. Після цього свої права на експонати заявили і Київ, і підконтрольна Москві "влада" Криму.

У вересні 2014 року до України повернулося 19 експонатів виставки – та частина колекції, яку до виставки зберігали в Музеї історичних коштовностей, інша частина (565 експонатів) залишилася в Нідерландах.

14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама ухвалив рішення повернути Україні "скіфське золото". Вердикт винесли на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності має бути повернуто суверенній державі, яка надала їх для тимчасової експозиції. У цьому разі це – Україна. Суд зобов'язав українську сторону виплатити розташованому в Амстердамі Музею Алларда Пірсона за зберігання артефактів €111 тис.

Кримські музеї заявили, що "розчаровані й шоковані" результатом справи стосовно "скіфського золота". Вони мали намір оскаржити рішення суду.

У Міністерстві юстиції України очікують, що золото скіфів повернеться до України до кінця 2017 року.