Мер Жирони в Каталонії заявила про намір розірвати відносини з Мадридом

Мадренас розповіла про розрив відносин із Мадридом
Фото: Alcaldessa de Girona / Twitter

Мер міста Жирона в Каталонії Марта Мадренас заявила про незгоду з діями уряду і Королівського дому Іспанії, а також національної поліції і цивільної гвардії в ситуації з проведенням у регіоні референдуму про незалежність.

Влада міста Жирона в Каталонії має намір розірвати відносини з центральною владою Іспанії. Про це 4 жовтня на брифінгу заявила мер Жирони Марта Мадренас, інформує Twitter мерії.

"Як мерія ми не можемо погодитися з діями уряду, цивільної гвардії, національної поліції і Королівського дому", – ідеться в повідомленні.

Повідомлення опубліковано з хештегом #dignitat ("гідність"), що з'явився у зв'язку з референдумом про незалежність у Каталонії.

Мадренас також заявила, що відбуваються консультації про розірвання протокольних відносин із Королівським будинком та урядом Іспанії.

1 жовтня влада іспанського регіону Каталонія спробувала провести референдум про незалежність. Багато місцевих жителів вирушило на виборчі дільниці, більшість із яких виявилася заблокованою силами правопорядку. У сутичках із поліцією постраждало 844 людини.

Влада Каталонії заявила про 90,09% виборців, які проголосували за відділення від Іспанії. Прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой сказав, що влада категорично не визнає референдуму.

Король Іспанії Феліпе VI звернувся до нації із закликом до єдності. Монарх засудив організаторів референдуму про самовизначення Каталонії.

Президент женералітату Каталонії Карлес Пучдемон 4 жовтня заявив, що регіон проголосить свою незалежність від Іспанії "найближчими днями". Місцеве видання La Vangardia пише, що це відбудеться, імовірно, 9 жовтня.