Меттіс заявив, що Кремль фінансує македонську опозицію, яка виступає проти інтеграції в ЄС і НАТО

Меттіс: Ми маємо дати македонському народу можливість самому ухвалити рішення
Фото: ЕРА

Міністр оборони США Джеймс Меттіс прибув до Македонії, щоб підтримати країну перед референдумом про вступ країни в Євросоюз, НАТО та про зміну її назви на Північну Македонію.

Міністр оборони США Джеймс Меттіс під час свого візиту до Македонії повідомив, що Москва фінансує групи, які мають проголосувати на референдумі 30 вересня проти євроінтеграції та інтеграції в НАТО, а також проти зміни назви країни. Про це пише Associated Press.

За його словами, Кремль проводить "кампанії впливу" і переказує гроші опозиційним у Македонії силам. "Ми маємо дати македонському народу можливість самому ухвалити рішення", – підкреслив глава Пентагону.

Спір щодо назви Македонії тривав понад 25 років. Греція послідовно блокувала євроінтеграційні устремління Македонії, протестуючи проти назви цієї держави, яку в Афінах вважали грецьким етнонімом. Однак 12 червня 2018 року було оголошено, що новою конституційною назвою Республіки Македонія стане "Північна Македонія".

Греція схвалила цей варіант. Домовленість привітали в НАТО і Європейському союзі.

У Скоп'є відбулися мітинги проти перейменування держави. Президент Македонії відмовився підписувати рішення уряду країни, але парламенту вдалося подолати його вето.

На референдумі, який відбудеться в Македонії 30 вересня, громадянам країни поставлять запитання: "Чи підтримуєте ви членство в НАТО і ЄС, приймаючи угоду про назву між Республікою Македонія та Грецією?"