Меттіс заявив, що проводить консультації стосовно виходу США з договору про ліквідацію ракет із європейськими союзниками

Меттіс перебуває з візитом у Чехії
Фото: ЕРА

Члени НАТО закликають США спробувати змусити Росію виконувати умови Договору про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності, а не виходити з нього. Тому глава Пентагону Джеймс Меттіс консультується щодо цього питання з європейськими колегами з Альянсу.

Міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що США проводять консультації зі своїми європейськими союзниками стосовно виходу з Договору про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності, оскільки члени НАТО закликають Вашингтон спробувати змусити Росію виконувати умови договору, а не виходити з нього. Про це глава Пентагону повідомив журналістам під час візиту до Чехії, пише Reuters.

Меттіс підкреслив, що вже обговорив це питання зі своєю німецькою колегою Урсулой фон дер Ляєн.

Прем'єр-міністр Чехії Андрей Бабіш попередив, що скасування договору може означати повернення до "часів холодної війни", і назвав вихід США із РСМД "поганою новиною".

Європейські союзники розглядають договір про РСМД як контроль над озброєннями, але визнають, що Москва порушує його, розробляючи нову зброю, пише Reuters.

Наприкінці червня 2017 року група американських конгресменів-республіканців виступила з пропозицією про вихід США з Договору про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності через те, що його не дотримується Росія. У відповідь на це у РФ заявили, що у США немає жодних підстав звинувачувати Росію в невиконанні договору, тому що РФ виконала всі взяті на себе зобов'язання і знищила ракети середньої та меншої дальності "шляхом розпилювання під контролем американської сторони".

У листопаді міністр оборони США Джеймс Меттіс повідомив про наявність доказів, що Росія порушувала договір "протягом кількох років".

20 жовтня 2018 року президент США Дональд Трамп повідомив, що США вийдуть із Договору про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності.

У Москві радник президента США з національної безпеки Джон Болтон заявив, що загрозою є не вихід США з Договору про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності, а наявність російських ракет на європейській території.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що вихід США з договору про ліквідацію ядерної зброї може призвести до нової гонки озброєнь.

Договір про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності підписали у 1987 році генеральний секретар ЦК КПРС Михайло Горбачов і президент США Рональд Рейган. Угода забороняла сторонам виробництво балістичних і крилатих ядерних ракет наземного базування дальністю від 500 до 5,5 тис. км, їх випробування і розгортання.