На тлі санкцій проти Росії в Казахстані обвалилася національна валюта – ЗМІ

За останній місяць казахський тенге впав більш ніж на 10%
Фото: ЕРА

За останній місяць курс тенге до долара впав більш ніж на 10%. На думку аналітиків, на курс казахської національної валюти впливають міжнародні санкції щодо РФ, пише "Новая газета".

У Казахстані девальвує національна валюта тенге, курс якої за останній місяць упав більш ніж на 10% – із 340 до 380 за долар. Про це пише "Новая газета".

Аналітики вважають, що девальвація тенге пов'язана з антиросійськими санкціями країн Заходу.

"Головний вплив буде проявлятися через курс спочатку рубля до долара, потім тенге до долара і рубля. Всі розрахунки макроекономічні у нас є, у нас є розрахунки і галузеві. Більше того, у нас є розрахунки навіть того, як це може вплинути на окремі підприємства, на ті, які найбільш потерпають від санкцій", – повідомив міністр національної економіки Казахстану Тимур Сулейменов.

Уряд Казахстану планує підтримати підприємства, які можуть постраждати. На думку економіста Петра Своїка, підтримка полягатиме у вливанні у проблемні підприємства бюджетних грошей.

Директор Групи оцінки ризиків Досим Сатпаєв зазначив, що бюджет Казахстану на 2019 рік переверстано з розрахунку 350 тенге за долар, однак він застарів ще до затвердження. У листопаді, коли проти Росії може бути запроваджено другий пакет санкцій, курс тенге може впасти ще сильніше.

За даними видання, населення Казахстану очікує курсу  400 тенге за долар.

Щодо Росії ввели економічні санкції Сполучені Штати, Євросоюз та деякі інші країни навесні 2014 року після того, як РФ анексувала український півострів Крим і почала військову агресію на сході України. Санкційні пакети кілька разів розширювали і посилювали.

У 2017 році Сенат і Палата представників США ухвалила закон "Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій" (CAATSA), який серед іншого позбавляє американського президента права скасовувати санкції без дозволу Конгресу.

Зараз на розгляді Конгресу перебуває законопроект про захист американської безпеки від кремлівської агресії (DASKAA). Якщо його ухвалять, США можуть обмежити доларові розрахунки російських банків, заборонити операції з новим російським держборгом, а також зайнятися оцінкою активів і джерел доходу Путіна і членів його сім'ї.

21 серпня сенатор від Республіканської партії, лідер сенатської більшості Мітч Макконнелл повідомив, що Конгрес США може запровадити нові санкції проти Росії в жовтні.

За даними мін'юсту США, лише за президентства Дональда Трампа у Сполучених Штатах у межах санкцій проти РФ було заблоковано "сотні мільйонів доларів" російських активів.