Навальний: Брильов бреше про те, що повідомив про своє британське громадянство владу Росії

Навальний: Міністри не включили б Брильова до складу громадських рад, якби у базах була інформація про його британське громадянство
Фото: ЕРА

Російський тележурналіст Сергій Брильов, який має британське громадянство, не мав права за законом перебувати в громадській раді МВС та громадській раді міноборони РФ, розповів голова Фонду боротьби з корупцією Олексій Навальний.

Російська влада необґрунтовано намагається обілити ведучого пропагандистського телешоу "Вести в субботу" (канал "Россия 1") Сергія Брильова, який має друге, британське громадянство, повідомив керівник Фонду боротьби з корупцією (ФБК) Олексій Навальний.

"В усіх один наратив: жодних законів Брильов не порушив. І все-таки порушив. Його порушення, до речі, побічно доводить, що Брильов бреше про те, що повідомив про своє британське громадянство владу Росії і керівництво ВДТРК. Цей брехливий шахрай не просто пропагандист із незрозумілими доходами, він же великий державний муж – раніше входив до громадської ради МВС і досі член громадської ради міноборони", – написав він.

Політик зазначив, що указ президента прямо забороняє подвійне громадянство для членів громадської ради МВС. Аналогічна заборона є для членів громадської ради міноборони.

"Заборонено Брильову там сидіти. Чітка, пряма, недвозначна заборона. Та він про це не міг не знати. А міністри, відповідно, МВС і оборони, – мають бути обізнаними людьми – ніяк би не включили Брильова до складу громадських рад, якби в базах була інформація про його британське громадянство. Особливо це цікаво виглядає з громадською радою МВС. Адже про іноземне підданство Брильов мав повідомляти саме МВС", – підкреслив Навальний.

На думку політика, зараз можна буде спостерігати шоу "вужі на сковорідці" і закликав повідомляти про британське громадянство Брильова.

22 листопада Навальний повідомив, що Брильов є підданим Сполученого Королівства, а його дружина Ірина Брильова у 2016 році купила квартиру в лондонському районі Чівік за £700 тис.

Брильова відкинула твердження Фонду боротьби з корупцією, що вони з чоловіком купували нерухомість у Великобританії і що у неї є британське громадянство.

Брильов підтвердив наявність громадянства Великобританії, сказавши, що його роботодавці про це знають.

"Дождь" повідомляв, що Брильови заплатили їхньому стрингеру Поліні Черкаєвій £250 за нерозголошення. Черкаєва стверджує, що Брильови не платили їй за нерозголошення інформації.