Навальний: Путін і Кремль заклали стільки передумов для сепаратизму, що будуть головними винуватцями розпаду країни

Навальний: 18 років і сам Путін, і його холопи послідовно нищили наші політичні права
Фото: ЕРА

Президент РФ Володимир Путін і Кремль відняли всі права регіонів, щоб запобігти розвалу країни, однак політика глави Чечні відрізняється від офіційної позиції влади, заявив російський опозиціонер Олексій Навальний.

Заяви глави Чечні Рамзана Кадирова щодо геноциду мусульман у М'янмі прямо суперечать офіційній позиції Кремля та президента РФ Володимира Путіна. Таку думку висловив російський опозиційний політик Олексій Навальний на своєму сайті.

"Усі ці 18 років і сам Путін, і його холопи послідовно нищили наші політичні права, убивали місцеве самоврядування, забирали повноваження в регіонів і закривали ЗМІ під гаслом "це для того, щоб запобігти розвалу Росії". Щоб, значить, була однаковість, а губернатори не лізли куди їм не треба, провокуючи сепаратизм", – нагадав він.

Політик зазначив, що зовнішня й оборонна політика влади Росії повинна бути монолітною, однак глава Чечні організував несанкціонований мітинг у Москві під гаслами, що прямо суперечать позиції МЗС і Кремля та блокують резолюцію ООН щодо М'янми, і заявив, що виступить проти позиції Росії, якщо влада країни підтримає "геноцид мусульман".

За словами Навального, Кадиров також організував на цю саму тему величезний мітинг у Грозному, куди людей змусили прийти за рознарядкою.

"Ми ж розуміємо, що офіційна Росія не змінить позиції щодо М'янми. Це означає зміну всієї тактики дій у південно-східній Азії та проблеми з Китаєм, який також блокує резолюції щодо М'янми", – підкреслив він.

Навальний додав, що вимагати негайного припинення різанини мусульман і припинити ветувати рішення Радбезу ООН щодо М'янми – абсолютно правильно.

"Росія не повинна підтримувати цього божевілля, коли "добровольці" просто палять села й убивають людей сотнями та тисячами. Тільки не зроблять Кремль і МЗС цього. І що тоді станеться? Кадиров оголосить їх шайтанами та вийде зі складу РФ? Путін і Кремль заклали стільки передумов для сепаратизму, що будуть головними винуватцями розпаду країни, якщо він станеться", – підсумував політик.

28 серпня на сайті міністерства закордонних справ Росії було опубліковано коментар у зв'язку з ситуацією у М'янмі. У ньому йшлося, що "бойовики так званої Армії порятунку рохінджа Ракхайну здійснили серію скоординованих нападів" на поліцію й армійські підрозділи у М'янмі. МЗС Росії підкреслило, що засуджує цю "вилазку", спрямовану на "підривання зусиль м'янманської влади та міжнародної спільноти зі стабілізації становища в Ракхайнській національній області", де проживають мусульмани.

Із М'янми через спалахи насильства втекло приблизно 73 тис. представників народності рохінджа, повідомила Reuters представниця управління верховного комісара ООН у справах біженців Вівіан Тан. Протягом минулого тижня в зіткненнях і в результаті дій військових загинуло близько 400 осіб, зазначає агентство.

3 вересня міністерство закордонних справ Росії закликало всі втягнуті в сутички на північному заході М'янми сторони до якнайшвидшого налагодження конструктивного діалогу. Цього дня мусульмани у РФ вийшли на протести через насильство у М'янмі.