Організація PEN America подала до суду на Трампа за погрози використати владу для покарання ЗМІ

PEN America вважає, що Дональд Трамп може критикувати ЗМІ, але не погрожувати

Фото: ЕРА

16 жовтня американська організація PEN America подала позов до Окружного суду США у Південному окрузі Нью-Йорка, в якому обвинуватила президента Сполучених Штатів Дональда Трампа у погрозах "використати свою владу для покарання ЗМІ".

Американська організація PEN America подала позов проти президента США Дональда Трампа в Окружний суд Сполучених Штатів у Південному окрузі Нью-Йорка, обвинувативши його у використанні влади для помсти журналістам. Його датовано 16 жовтня й опубліковано на її сайті.

У супровідній заяві організації ідеться, що Трамп практично щодня заявляє про "фейкові новини".

"Білий дім закликав до того, щоб окремих журналістів було звільнено, і президент назвав ЗМІ "ворогом американського народу". Це створило середовище ворожості до ЗМІ, в якому журналісти перебували перед загрозами смерті", – ідеться у ньому.

Правозахисники зазначили, що висловлювання Трампа порушили першу поправку до конституції США: президент має право критикувати журналістів, але він "перетинає межу і погрожує використати свою владу для покарання ЗМІ".

У PEN America вважають, що "такі погрози і репресії є неконституційними".

На сайті PEN America йдеться, що організацію створили у 1922 році, вона є найбільшим із понад 100 центрів по всьому світу, які входять у мережу PEN International. Вона об'єднує більше ніж 7200 письменників, журналістів, редакторів та їхніх прихильників із метою захистити права людини, зокрема свободу слова.

Трамп неодноразово звинувачував ЗМІ в написанні недостовірних статей. У січні 2018 року він опублікував список переможців власної "премії за фейкові новини". До нього, зокрема, увійшли такі видання, як The New York Times, Time, Newsweek і The Washington Post, телеканали СNN і ABC News.

13 червня президент США написав у Twitter, що йому смішно слухати неправдиві новини, особливо телеканалів NBC і CNN. На його думку, найбільший ворог США – "це фейкові новини, які так легко публікують дурні!"