Посольство РФ у Чехії попросило охорону для російського дипломата після звинувачень у підготовці замаху на чеських політиків

У російському посольстві вважають, що чеські ЗМІ розгорнули "персональне цькування російського дипломата"
Фото: EPA

11 травня чеський суспільний мовник Česká televize та інтернет-видання Seznam Zprávy повідомили, що російський дипломат, в.о. керівника представництва Росспівробітництва в Чехії Андрій Кончаков міг доправити в Чехію отруту для замаху на місцевих політиків та чиновників. У російському посольстві назвали звинувачення на адресу дипломата "неправдивими й бездоказовими" та наполягли на наданні йому охорони.

Посольство Росії у Празі звернулося до Чехії із проханням надати охорону працівникові дипломатичної місії, якого звинуватили в підготовці замаху на чеських чиновників і політиків. Заяву посольства опублікували у Facebook 11 травня.

Звинувачення на адресу дипломата російська дипмісія назвала "неправдивими й бездоказовими" і зазначила, що їх "неодноразово та однозначно" спростовували в Москві і Празі.

Посольство звернулося до МЗС Чехії "із проханням вжити всіх належних заходів для запобігання яким-небудь зазіханням на особу, свободу і гідність свого співробітника".

"Через розгорнуте чеськими ЗМІ персональне цькування російського дипломата на його адресу почали надходити погрози. Посольство також змушене звернутися до чеської сторони по надання співробітникові дипмісії поліцейської охорони", – ідеться в заяві.

Посольство не назвало прізвища співробітника, про якого йдеться, але, ймовірно, це в.о. керівника представництва Росспівробітництва в Чехії Андрій Кончаков.

11 травня чеський суспільний мовник Česká televize та інтернет-видання Seznam Zprávy повідомили, що Кончаков міг доправити у Прагу отруту рицин для замаху на місцевих політиків і чиновників, зокрема мера чеської столиці Зденека Гржиба і глави адміністрації 6-го району Праги Ондржея Коларжа. За даними журналістів, рицин Кончаков перевозив у дипломатичному багажі. Затримувати Кончакова й перевіряти його багаж не стали через побоювання, що надана інформація може бути частиною дезінформаційної кампанії для дискредитації чеських спецслужб, з'ясували журналісти Česká televize. За даними Seznam Zprávy, чеська розвідка вважає Кончакова співробітником однієї з російських спецслужб.

Росспівробітництво назвало "бездоказовою провокацією" повідомлення ЗМІ, що його співробітник доправив отруту у Прагу. Керівниця організації Елеонора Митрофанова назвала Кончакова "молодиком із чеською мовою", який добре ставиться до Чехії й любить її. Сам дипломат, до якого журналісти звернулися по коментар, сказав, що, "мабуть, це помилка", тому що він ніс у валізі "засіб для дезінфекції та цукерки".

Наприкінці квітня чеське видання Respekt першим опублікувало розслідування, в якому стверджували, що три тижні тому у Прагу прибув співробітник однієї з російських спецслужб із дипломатичним паспортом, у якого із собою міг бути рицин. Після цього кількох чеських посадовців, зокрема і Гржиба та Коларжа, взяли під охорону.

Коларж був одним з ініціаторів демонтажу у Празі пам'ятника радянському маршалу Івану Конєву, а Гржиб – перейменування площі перед посольством Росії на честь убитого російського опозиціонера Бориса Нємцова. Обидві події викликали негативну реакцію в РФ. Слідчий комітет РФ порушив за фактом знесення пам'ятника кримінальну справу за ч. 3 ст. 354.1 Кримінального кодексу РФ (осквернення символів військової слави Росії, вчинене публічно), а російське посольство у Празі вирішило змінити адресу.