Постпред Великобританії в ООН заявила, що виявлений у Солсбері "Новачок" могла виробити тільки держава

Пірс: Використовували одну й ту саму речовину
Фото: ЕРА

Використання отруйної речовини "Новачок" із високим рівнем чистоти в розташованих поруч Еймсбері та Солсбері навряд чи збіг, уважає постійний представник Великобританії в ООН Карен Пірс.

Отруйна речовина "Новачок", яку виявили в екс-офіцера російської розвідки Сергія Скрипаля і його дочки, а також у постраждалих в Еймсбері, має дуже високий ступінь чистоти. Про це під час засідання Ради Безпеки ООН 6 вересня заявила постійний представник Великобританії в ООН Карен Пірс, трансляцію в YouTube вів телеканал RT.

За її словами, такий висновок зробила Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).

"4 вересня незалежна експертна лабораторія ОЗХЗ знову підтвердила той факт, що це отруйна речовина "Новачок" високого рівня чистоти. А високий рівень чистоти, хочу нагадати, означає, що речовину вироблено державою", – сказала Пірс.

Вона зазначила, що британська поліція тепер офіційно пов'язує розслідування у Солсбері та Еймсбері.

"Двічі в такій близькості (між містами приблизно 10 км. – "ГОРДОН") використовували одну й ту саму речовину, і навряд чи це збіг", – заявила Пірс.

Із проханням провести засідання Ради Безпеки ООН звернулася 5 вересня Великобританія. Причина – поява нових даних у розслідуванні справи про отруєння колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля.

Колишнього полковника ГРУ Скрипаля і його дочку Юлію було отруєно нервово-паралітичним агентом "Новачок" у березні 2018 року у британському Солсбері.

У червні після отруєння "Новачком" було госпіталізовано жителів Еймсбері Чарлі Роулі і його подругу Дон Стерджесс. Усі постраждалі, окрім Стерджесс, вижили.

Слідство не вважає інцидент із Роулі і Стерджесс спланованим замахом. Роулі повідомив слідчим, що знайшов флакон із рідиною, вирішив, що це парфуми, і дав його Стерджесс. Та нанесла рідину собі на обличчя і зап'ястя.

Лондон стверджує, що "Новачок" розробили в Росії. Москва цю інформацію заперечує.

5 вересня у прокуратурі Британії назвали імена підозрюваних у нападі на Скрипалів – росіян Олександра Петрова та Руслана Боширова (британська влада припустила, що їхні імена та прізвища можуть бути іншими). Окрім того, у поліції показали флакон парфумів, у якому був "Новачок".

У МЗС РФ заявили, що фото й імена Петрова і Боширова ні про що їм не кажуть.

Прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей підкреслила після оголошення інформації про підозрюваних, що Лондон має намір домагатися розширення санкцій ЄС проти Росії.