Повернення Росії в ПАРЄ послабить Раду Європи – МЗС України

У МЗС України вважають, що повернення РФ у ПАРЄ "підірве справедливість"
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine / Facebook

Зняття в ПАРЄ заборони щодо РФ – не та політика, яка може зупинити російську агресію, уважає спікерка Міністерства закордонних справ України Катерина Зеленко.

Імовірне повернення російської делегації в Парламентську асамблею Ради Європи (ПАРЄ) послабить Раду Європи. Про це заявила 24 червня у Twitter спікерка Міністерства закордонних справ України Катерина Зеленко.

"Зняття заборони щодо Росії в ПАРЄ – явно не та політика, яка могла б зупинити російську агресію. Навпаки, вона послабить поважну організацію, підірвавши справедливість і прозорість правил у Раді Європи", – написала вона.

Росію позбавили права голосу в ПАРЄ у квітні 2014 року – відразу після анексії Криму та початку воєнних дій на Донбасі. На знак протесту у 2017 році Росія зупинила сплату внесків до бюджету Ради Європи (приблизно €33 млн на рік).

Із 24-го до 28 червня триває літня сесія ПАРЄ. На сьогоднішньому засіданні має відбутися голосування за резолюцію, яка може повернути РФ в асамблею. Ініціаторами зняття обмежень із Росії в Парламентській асамблеї Ради Європи стали Німеччина і Франція.

Українська делегація заявила, що президентка ПАРЄ Ліліан Морі Паск'є порушила регламент під час затвердження порядку денного. Роботу засідання продовжили до опівночі (1.00 за київським часом), щоб ухвалити резолюцію сьогодні.

За словами представника української делегації в ПАРЄ, віцеспікерки Верховної Ради Ірини Геращенко, українська делегація підготувала понад 200 поправок до резолюції.