Прем'єр Нідерландів сказав, що заява прем'єра Малайзії щодо розслідування катастрофи MH17 розчаровує

Унаслідок аварії МН17 загинули 298 осіб
Фото: ЕРА

Прем'єр-міністр Малайзії Махатхір Мохамад сказав, що обвинувачення РФ у причетності до катастрофи МН17 є політично мотивованими. Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вважає, що такі слова політика "викликають плутанину".

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте під час візиту у Брюссель сказав, що заява прем'єр-міністра Малайзії Махатхіра Мохамада щодо оприлюднених результатів міжнародної слідчої групи з розслідування катастрофи рейсу МН17 розчаровує, повідомляє RTL Nieuws.

"Я можу уявити, що родичі, звісно, дуже розчаровані, і це також викликає плутанину", – заявив Рютте.

Boeing 777, який летів з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав аварії 17 липня 2014 року поблизу Тореза Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту.

28 вересня 2016 року в Нідерландах міжнародна слідча група, яка складається з представників Нідерландів, Малайзії, Бельгії, Австралії та України, оголосила проміжні підсумки розслідування. Згідно з висновками експертів, рейс MH17 було збито з комплексу "Бук", привезеного з Росії, із території, підконтрольної проросійським бойовикам. Після аварії літака знаряддя повернули у РФ. Версії про причетність українських військових до катастрофи слідчі відкинули.

24 травня 2018 року слідчі уточнили, що "Бук" прибув на Донбас із Курської області, де базується 53-тя бригада збройних сил РФ. Група відновила маршрут, яким перевозили установку.

У травні 2018 року Нідерланди й Австралія офіційно обвинуватили Росію в аварії рейсу MH17.

19 червня 2019 року міжнародна слідча група в Нідерландах оголосила підозри чотирьом причетним до катастрофи рейсу MH17 – колишньому "міністру оборони" угруповання "ДНР" Ігорю Гіркіну, ексголові розвідки "ДНР" Сергію Дубінському, колишньому російському офіцеру Олегу Пулатову та громадянину України, командиру розвідувального батальйону "ГРУ ДНР" Леоніду Харченку.

У російському МЗС заявили, що слідча група висунула "абсолютно голослівні обвинувачення" про причетність РФ і "не продемонструвала жодного конкретного доказу".

Мохамад сказав, що обвинувачення РФ у причетності до катастрофи МН17 є політично мотивованими.