Президент Вірменії призначив Пашиняна прем'єр-міністром країни

Пашинян є лідером парламентської фракції "Мій крок"
Фото: ЕРА

Згідно з конституцією Вірменії, прем'єр-міністра призначає президент країни. 14 січня президент Армен Саркісян підписав указ про призначення головою уряду Вірменії Нікола Пашиняна, який з весни 2018 року виконував обов'язки прем'єра.

Президент Вірменії Армен Саркісян призначив Ніколу Пашиняна прем'єр-міністром країни, повідомляють на сайті вірменського президента.

Відповідний указ Саркісян підписав 14 січня.

Згідно з конституцією Вірменії, прем'єра призначає президент. Стаття 149 свідчить, що президент після початку строку повноважень новообраних Національних зборів (парламенту) негайно призначає прем'єр-міністром кандидата, представленого парламентською більшістю.

Пашинян є лідером парламентської фракції "Мій крок". Після відставки уряду Вірменії навесні 2018 року він виконував обов'язки прем'єр-міністра.

23 квітня 2018 року вуличні акції протесту в Єревані змусили тодішнього главу уряду Сержа Саргсяна піти у відставку. Із 2008-го до 2018 року він був президентом Вірменії і намагався зберегти свою владу на новій посаді після переходу країни до парламентської форми правління.

Проведення дострокових виборів парламенту було однією з обіцянок Пашиняна, який очолював протести. У грудні 2018 року його блок "Мій крок" переміг на позачергових парламентських виборах у країні.