Прокуратура ФРН розслідує доправлення газових турбін Siemens в окупований Крим

Слідчі німецької прокуратури вважають, що троє співробітників концерну Siemens у Санкт-Петербурзі могли бути причетними до порушення санкцій Євросоюзу
Фото: ЕРА

За даними прокуратури Гамбурга, троє співробітників, проти яких почали розслідування, працюють у російському відділенні Siemens, розташованому в Санкт-Петербурзі.

Прокуратура Гамбурга проводить розслідування стосовно трьох співробітників компанії Siemens щодо постачання турбін в анексований Росією Крим в обхід санкцій. Про це представник відомства заявив у четвер, 29 листопада, пише "Немецкая волна".

Повідомляючи про розслідування у звіті про діяльність компанії за 2018 рік, Siemens висловила готовність співпрацювати зі слідчими органами.

Підозрювані – троє громадянин Німеччини, які працюють на німецький концерн у Санкт-Петербурзі, двоє з них співробітники російської "дочки" Siemens, а ще один – спільного німецько-російського підприємства.

У гамбурзькій прокуратурі зазначили, що підозрювані могли бути причетними до постачання семи газових турбін у Крим (саме стільки турбін було вказано в договорі) загальною вартістю €213 млн, незважаючи на чинне ембарго.

Слідство триває з травня поточного року. Розслідування відкрито у Гамбурзі, оскільки доправлені в Крим турбіни покинули Німеччину через порт цього міста.

Санкції Євросоюзу забороняють європейським компаніям продавати технології і матеріали для енергетичного сектору Криму. Однак у липні 2017 року стало відомо, що чотири турбіни виробництва Siemens прибули в порт окупованого Севастополя. За контрактом із "Ростехом", продукцію німецької компанії було призначено для енергооб'єкта в Краснодарському краї РФ.

Siemens заявила, що не постачала турбін у Крим, і подала в суд позови. У грудні Арбітражний суд Москви відмовив Siemens у поверненні обладнання з Криму. Еелектростанції, які будують на півострові, почнуть роботу до кінця 2018 року, повідомляв керівник "Ростеха" Сергій Чемезов.

У зв'язку з постачанням турбін Siemens у Крим Євросоюз ввів санкції проти трьох росіян і трьох російських компаній. До санкційного списку ЄС потрапив заступник міністра енергетики Росії Андрій Черезов.

Експерти заявляли, що Росії буде складно почати експлуатацію турбін і активувати програмне забезпечення до них без допомоги консультантів Siemens.

29 червня міністерство енергетики РФ повідомило, що провело на електростанції в Криму перші випробування газової турбіни з видаванням потужності в мережу.